Moment istoric: preţul gazelor din România l-a egalat pe cel rusesc
Din 2016, ruşii ieftinesc şi mai mult gazul, astfel încât, ca efect imediat, România ar putea vedea o încheiere anticipată a programului de liberalizare al preţului gazului pentru casnici, convenit cu FMI.
Preţul gazelor din producţia internă vândute pe bursă l-a egalat pe cel al gazelor de import livrate de ruşi. Este o premieră istorică ca gazul de producţie locală să ajungă la acelaşi preţ cu cel rusesc, după ce, ani la rândul, raportul preţurilor era mult subunitar, ajungând, în 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, să fie de chiar 1:2. Referinţa privind cele două preţuri o dă, pe de o parte, bursa din România de gaze, BRM şi OPCOM, unde avem tranzacţii la 82 de lei/MWh (la acest preţ a cumpărat, recent, gaze furnizorul GDF Suez Energy Romania), şi, pe de cealaltă parte, declaraţiile preşedintelui ANRE Niculae Havrileţ, care a precizat că traderii agreaţi de Gazprom, Wiee şi Conef, aduc gaze cu 220 de dolari mia de metri cubi, adică 87 de lei/MWh. În acelaşi timp, Petrom tocmai a scos la vânzare un pachet consistent de energie la preţuri între 84 şi 89 de lei/MWh, practic la acelaşi preţ la care vând ruşii.
De la anul, preţul gazelor de pe piaţa locală ar putea chiar urca peste cel al ruşilor, având în vedere că Gazprom, potrivit informaţiilor Bloomberg, şi-a construit bugetul pentru 2016 la un preţ al gazului livrat către UE de 200 de dolari pe mia de metri cubi, 76-78 de lei/MWh, cu 10% sub preţul actual. În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi preţul gazului de pe piaţa din România să scadă, producătorii Petrom şi Romgaz fiind concuraţi puternic de ruşi.
De altfel, toate prognozele arată că preţul gazului natural, în Europa, a intrat pe un trend multianual descendent, urmând tendinţele din piaţa petrolului, dar şi luând în considerare sancţiunile la care sunt supuşi ruşii.
Continuare pe economica.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!