Actualitate

Moment scandalos: Etnicii ungurii din naționala României de hochei au cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria

Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, ieri, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos.

La partida dintre România și Ungaria (2-4), hocheiștii celor două naționale au oferit un moment incredibil.

Hocheiștii din România au cântat „imnul Ținutului Secuiesc”

Astfel, sportivii s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc”.

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un proiect anti-românesc susținut de iredentișii maghiari, care ar fi format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%). Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.

Din lotul României, 3 jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor.

Etnicii maghiari alcătuiesc în proporție covârșitoare lotul României, în timp ce campionatul național este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, formație din județul Harghita.

Lotul României:

Portari: Patrik Polc, Toke Zoltan, Otto Onodi.
Atacanți: Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Peter Balazs, Roberto Gliga, Molnar Zsombor, Daniel Tranca, Casaneanu Eduard, Albert Zagidullin, Tamas Reszeg, Yevgeni Skachkov, Rokaly Norbert
Fundași: Borisenko Pavlo, Timur Rasulov, Farkas Tamas, Yemelianenko Yevgeni, Huba Bors, Berdila Catalin, Csibi-Ferencz Robert, Kozma Zsolt.
Gazeta a încercat să ia legătura cu Edward Novak, Ministerul Sportului, dar aceasta nu a răspuns apelurilor.

Eduard Novak este el însuși reprezentant al minorității maghiare și membru UDMR. În plus, toate postările sale de pe Facebook referioare la activitatea de ministru al Guvernului României sunt bilingve, în română și în maghiară.

În tribuna Ungariei s-ar fi aflat și ministrul Mediului, Tánczos Barna

Conform deputatului AUR, Dan Tanasă, care publică și o imagine, în galeria Ungariei de la meciul cu România s-ar fi aflat și ministrul Mediului, Tánczos Barna. Acesta a fost și președinte al Federației Române de Hochei și a apărut îmbrăcat într-un tricou al formației din Miercurea Ciuc.

Iată postarea deputatului: „Individul cu pălărie este ministru în Guvernul României, nu al Ungariei. Ministrul ăsta, care își încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naționalele Ungariei și României ce a avut loc în Slovenia”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, în tricoul albastru, al celor de la Miercurea Ciuc, foto: facebook Dan Tanasă

Scandal cu tricolorii și în 2011: „Nu România, ci Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1″

Și în trecut, în 2011, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei.

Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (21 de ani), spunea în presa maghiară, fără menajamente: „Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spunea Becze.

… și un scandal cu tricolorii mici în 2017

Un filmuleț postat de jucătorii „naționalei” U18 de hochei a României a încins internetul în aprilie 2017. Strânși pe gheață după câștigarea grupei valorice IIA a Campionatului Mondial și promovarea în grupa valorică IB, majoritatea elevilor lui Cornel Chiriță s-au filmat în timp ce cântau imnul secuiesc!

Naționala masculină a fost învinsă ieri în ultimul său meci la Ljubljana, acolo unde au avut loc partidele contând pentru Divizia I, grupa A, al doilea eșalon valoric. România a pierdut în fața Ungariei cu 2-4 (0-2, 2-1, 0-1), această înfrângere adăugându-se peste cele cu Slovenia, 1-9, Coreea de Sud, 1-4, și Lituania, 4-5.

În consecință, „tricolorii” au ocupat ultimul loc și de la anul vor evolua în al treilea eșalon valoric, Divizia I, grupa B.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Las’ sa cante daca ii face sa se simta bine, oricum nu este nici o sansa sa se schimbe granita dintre Romania si Ungaria.

  2. Romanii nu au timp sa se ocupe cu toti acesti tradatori, care fac kk pe capul lor, la ei acasa. Romanii construiesc casele si soselele nemtilor si ii aprovizioneaza cu carne de porc proaspata, iar apoi se intorc cu banii astfel castigati in biata Romanie, isi trantesc undeva o casa cat toate zilele (loc e destul, de cand au disparut padurile seculare) si fac si ei kk pe capetele celorlalti romani. Romania – sat fara caini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *