Musulmanii din Moldova condamnă atentatele teroriste din Paris
Evenimentele tragice din capitala franceză au fost discutate în cadrul întâlnirilor dintre membrii comunității musulmane din Moldova. Conducerea acesteia a urmărit în special să afle dacă nu au avut de suferit membrii organizațiilor care fac parte din Liga Islamică din Moldova (LIM). Unul din liderii acesteia, Serghei Tcacenco, susține că la Paris avut loc o crimă, iar convingerile unor criminali nu trebuie să umbrească o comunitate religioasă întreagă. Lucrurile ar trebui privite în profunzime, consideră el, pentru a înțelege cine profită în urma atentatelor teroriste. Întrebat dacă se va schimba atitudinea lumii față de musulmani, Tcacenco a răspuns că asta depinde de politicieni și modul în care ei vor aborda cazul. „Are loc reformarea lumii. Acum, cu excepția războiului din Ucraina, celelalte conflicte militare din lume au loc în Orient. Victimele numeroaselor atentate teroriste sunt chiar credincioșii musulmani”, consideră membrul LIM, chiar dacă religia islamică ar fi una pașnică. „Una din învățăturile fundamentale ale prorocului Mohamed este că nici un musulman credincios nu va ajunge în rai, dacă, din cauza faptelor sau vorbelor sale, vecinul său nu se află în siguranță”, a adăugat Serghei Tcacenco.
Liga Islamică din Moldova a fost înregistrată în 2011. În Chișinău a fost creat un centru de cultură islamică unde, în fiecare vineri, vin câte 400-500 de musulmani pentru rugăciune. Printre cei din țară se numără de asemenea oameni de afaceri și studenți străini din Orientul Apropiat și Peninsula Arabă. Deși nu sunt de acord ca prorocul lor să apară în caricaturi, persoanele cu care am discutat s-au manifestat împotriva violenței. „Cei care au comis crimele în Paris nu sunt musulmani adevărați. De fapt, islamul nu este o religie greșită, problema constă în musulmanii care-și permit să comită asemenea orori. Cineva vrea să facă o imagine proastă islamului”, este de părere Mohamad, un student din Kuweit care își face studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău. Colegul său, Said, originar din Palestina, se întreabă de ce liderii europeni s-au solidarizat abia acum. „Am rămas mirat când am văzut atâția regi, premieri și președinți ținându-se de mână în semn de solidaritate. S-a întâmplat un lucru tragic desigur, dar în Siria sau în Palestina conflictele militare deja durează de ani întregi, dar o asemenea solidarizare a liderilor împotriva vărsării de sânge nu se vede”, a spus studentul.
Duminică, 11 ianuarie, a avut loc un marș de solidaritate în centrul Parisului. Circa patru milioane de francezi au manifestat împotriva terorismului. Musulmanii parizieni nu au făcut o excepție. Ținând în mână pancarte cu lozinca #Not in my name (din engl. #Nu e în numele meu) ei au vrut să spună că organizațiile teroriste islamice nu-i reprezintă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!