Nagorno-Karabah: Cel puțin trei persoane au decedat într-un schimb de focuri
Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alta a fost rănită duminică, 5 martie, în Nagorno-Karabah, enclavă azeră locuită de o majoritate de etnici armeni, a indicat într-un comunicat administraţia armeană din această regiune din Caucazul de Sud, potrivit AFP.
Un grup de ”sabotori” ai armatei azere a deschis focul duminică asupra unei maşini aparţinând poliţiei administraţiei separatiste din Nagorno-Karabah, conform comunicatului.
”Trei responsabili ai poliţiei au decedat”, a indicat sursa citată, precizând că un al patrulea a fost rănit cu un glonţ în piept şi a fost transportat la spital.
La rândul său, Ministerul Apărării azer a dezminţit această versiune, afirmând că un schimb de focuri a avut loc după o tentativă de control al unor vehicule suspectate că transportau arme din Armenia spre zone din Nagorno-Karabah, aflate în prezent sub controlul Baku.
””u deschis focul asupra unor soldaţi azeri, incidentul armat soldându-se cu morţi şi răniţi de ambele părţi’, a indicat ministerul, fără să ofere un bilanţ concret al victimelor.
Conform Baku, incidentul a avut loc pe ruta care leagă localitatea Lisagor (Turcisu, în azeră) de Stepanakert, centrul administrativ al Nagorno-Karabah.
Ministerul de Externe armean a calificat drept ”absurde” explicaţiile azere, afirmând că nicio probă privind un posibil transport de arme nu a fost prezentată.
Din luna decembrie, coridorul Lacin – o rută vitală care leagă Armenia de Nagorno-Karabah – este blocat de militanţi azeri sub pretextul unui protest împotriva minelor ilegale în regiune.
Dar Erevanul afirmă că acest blocaj a fost ordonat de Baku, provocând o criză umanitară în Nagorno-Karabah, unde proviziile ajung în prezent foarte greu.
Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, susţinute pe plan militar de Erevan, s-au înfruntat în cursul a două războaie, primul având loc pe fondul dezintegrării URSS, cel de-al doilea în toamna 2020.
În cursul primului conflict, soldat cu circa 30.000 de morţi, separatiştii au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah şi a zonelor-tampon din jurul acestui teritoriu montan.
În timpul celui de-al doilea, care a făcut 6.500 de morţi, Azerbaidjanul a preluat sub control aceste zone-tampon şi o bună parte din teritoriul Nagorno-Karabah.
O încetare a focului, semnată sub egida Moscovei, a fost urmată de o desfăşurare a unui contingent de menţinere a păcii rusesc, dar tensiunile rămân la cote înalte, iar negocierile privind semnarea unui tratat de pace nu avansează, notează AFP.