Internațional

Nagorno-Karabah: Cel puțin trei persoane au decedat într-un schimb de focuri

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alta a fost rănită duminică, 5 martie, în Nagorno-Karabah, enclavă azeră locuită de o majoritate de etnici armeni, a indicat într-un comunicat administraţia armeană din această regiune din Caucazul de Sud, potrivit AFP.

Un grup de ”sabotori” ai armatei azere a deschis focul duminică asupra unei maşini aparţinând poliţiei administraţiei separatiste din Nagorno-Karabah, conform comunicatului.

”Trei responsabili ai poliţiei au decedat”, a indicat sursa citată, precizând că un al patrulea a fost rănit cu un glonţ în piept şi a fost transportat la spital.

La rândul său, Ministerul Apărării azer a dezminţit această versiune, afirmând că un schimb de focuri a avut loc după o tentativă de control al unor vehicule suspectate că transportau arme din Armenia spre zone din Nagorno-Karabah, aflate în prezent sub controlul Baku.

””u deschis focul asupra unor soldaţi azeri, incidentul armat soldându-se cu morţi şi răniţi de ambele părţi’, a indicat ministerul, fără să ofere un bilanţ concret al victimelor.

Conform Baku, incidentul a avut loc pe ruta care leagă localitatea Lisagor (Turcisu, în azeră) de Stepanakert, centrul administrativ al Nagorno-Karabah.

Ministerul de Externe armean a calificat drept ”absurde” explicaţiile azere, afirmând că nicio probă privind un posibil transport de arme nu a fost prezentată.

Din luna decembrie, coridorul Lacin – o rută vitală care leagă Armenia de Nagorno-Karabah – este blocat de militanţi azeri sub pretextul unui protest împotriva minelor ilegale în regiune.

Dar Erevanul afirmă că acest blocaj a fost ordonat de Baku, provocând o criză umanitară în Nagorno-Karabah, unde proviziile ajung în prezent foarte greu.

Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, susţinute pe plan militar de Erevan, s-au înfruntat în cursul a două războaie, primul având loc pe fondul dezintegrării URSS, cel de-al doilea în toamna 2020.

În cursul primului conflict, soldat cu circa 30.000 de morţi, separatiştii au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah şi a zonelor-tampon din jurul acestui teritoriu montan.

În timpul celui de-al doilea, care a făcut 6.500 de morţi, Azerbaidjanul a preluat sub control aceste zone-tampon şi o bună parte din teritoriul Nagorno-Karabah.

O încetare a focului, semnată sub egida Moscovei, a fost urmată de o desfăşurare a unui contingent de menţinere a păcii rusesc, dar tensiunile rămân la cote înalte, iar negocierile privind semnarea unui tratat de pace nu avansează, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *