NATO îşi creşte prezenţa în Marea Neagră, ignorând protestele Moscovei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianta va mari frecventa patrulelor aeriene și a manevrelor navale în regiune.
Potrivit publicației, în ultimul an, navele occidentale și rusești de nenumarate ori s-au intalnit în apele Mării Negre. Cu toate acestea, desi contingentul aliantei în porturile românești și bulgare este destul de limitat, Rusia percepe dureros orice activitate NATO în zonă.
Ministerul rus de Externe a calificat negativ afirmatiile lui Stoltenberg. Andrei Kelin, directorul Departamentului Cooperarii Europene al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia a spus că prezența NATO în Marea Neagră va duce la „destabilizarea” regiunii.
„Acest spatiu nu este spațiu maritim al NATO, nu are nicio legătură cu alianța”, a subliniat oficialul rus. El a adăugat: „Din câte știm, NATO are în vedere într-adevăr o prezență în regiunea Mării Negre, ca răspuns la apelurile unor țări, în special ale României, și va stabili unitati permanente cu implicarea statelor din regiune”.
În acest moment, sunt trei membri NATO care au acces la Marea Neagră, dar şi Peninsula Crimeea, anexata si militarizata puternic de Rusia si separatista Abhazia. Alte doua tari riverane – Georgia si Ucraina – au statut de parteneri NATO, cu intentia declarata de a adera la alianta in viitorul apropiat.
paginaderusia.ro