Ultima oră

Ne aşteaptă un cutremur puternic, dar nu se ştie când

 „Lumea trebuie să stea liniştită. Astfel de alarme false au mai apărut pe unele site-uri din România în septembrie şi decembrie 2009, iar noul val de discuţii este provocat de seismele care au avut loc în acest an în Haiti şi Chile”, a subliniat academicianul.

Ion Ilieş confirmă că, în ultimii ani, au loc mai puţine cutremure în munţii Vrancea şi că acest lucru înseamnă că energia se acumulează şi că există riscul unui cutremur moderat sau chiar puternic, dar nu se ştie când se va întâmpla.

„Cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 de grade pe scara Richter, a arătat că blocurile din Chişinău au rezistat. Atunci în Moldova au decedat doi oameni, un bărbat a avut un atac de panică şi s-a aruncat de la etaj, iar o femeie a fost lovită de o cărămidă”, a menţionat Ion Ilieş.

Ultimul cutremur în Republica Moldova, resimţit de către populaţie, a avut magnitudinea de 5,3 grade şi s-a produs la 25 aprilie 2009.

Directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului din România şi prevăzătorul cutremurului din Chile, Victor Mocanu, citat de realitatea.net, spune că un seism cu magnitudinea de 7 ar urma să se producă în România. De cealaltă parte, directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Marmureanu, îl contrazice spunând că nimeni în lume nu poate spune când vine un cutremur.

La fiecare minut în lume se înregistrează două cutremure slabe, iar într-un an au loc până 20 de cutremure cu o magnitudine cuprinsă între 7 şi 8 grade, şi câte un cutremur cu o magnitudine mai mare de 8 grade.

Sursa: Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *