New York Times: Criza din Turcia va afecta încrederea SUA, perturbând eforturile americane în Orientul Mijlociu
"În contextul tuturor crizelor din Orientul Mijlociu, Administraţia Barack Obama găsea confort în faptul că exista un lider politic de încredere, ales în mod democratic, un partener loial în cadrul NATO pe care Washingtonul se putea baza – preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Indiferent de modul în care tentativa de lovitură de stat împotriva lui Recep Erdogan ar evolua în următoarele ore şi zile, această certitudine este zdruncinată", notează David E. Sanger, editorialist al ziarului The New York Times, într-un material intitulat "Statele Unite sînt pe un teren instabil din cauza revoltei contra lui Erdogan".
Deşi tentativa de lovitură de stat a eşuat, Turcia a devenit brusc o altă ţară instabilă, într-o regiune marcată de crize. "Aproape sigur, Recep Erdogan va iniţia o curăţare a cadrelor implicate în complot şi probabil va căuta şi alţi contestatari ai autorităţii sale, prelungind seria de măsuri radicale care a şocat mulţi aliaţi ai Turciei din cadrul NATO", adaugă cotidianul american.
"Evenimentele de vineri lasă în suspans unele dintre principalele priorităţi ale Statelor Unite şi Europei, care se bazează pe Turcia în combaterea reţelei Stat Islamic, în limitarea afluxului de imigranţi din Siria şi în găzduirea serviciilor de spionaj americane şi a efectivelor NATO care depun eforturi pentru oprirea crizelor din Orientul Mijlociu", subliniază NYT.
"Tentativa de lovitură de stat generează o dilemă pentru Statele Unite şi pentru ţările europene: să susţină un complot nedemocratic ori un lider politic din ce în ce mai nedemocratic?", apreciază Richard Haass, preşedintele Institutului de analize Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR). Pentru mulţi membri ai Administraţiei de la Washington, această dilemă este în plan secund, principala preocupare fiind dacă Turcia va fi un partener de încredere în combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic, o ţară care să găzduiască trupe americane şi un interlocutor stabil în cea mai volatilă regiune a lumii.
"Riscul este ca această spirală a violenţelor să scape de sub control şi să se transforme într-un război civil", atrage atenţia Eric Edelman, fost ambasador american în Turcia.
În ultimii ani, acţiunile de reprimare a opoziţiei aplicate de Administraţia Erdogan au deranjat din ce în ce mai mult aliaţii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
"Ţările europene au multe motive de preocupare, dat fiind că în urmă cu doar cîteva luni au semnat un acord cu Recep Erdogan prin care oferă Turciei şase miliarde de dolari pentru găzduirea imigranţilor sirieni şi oprirea trecerii lor spre Occident", subliniază NYT.
"Prelungirea instabilităţii în Turcia va bloca eforturile secretarului de Stat american, John Kerry, de aplicare a armistiţiului în Siria şi riscă să ameninţe capacitatea SUA de a efectua operaţiuni din Baza militară Incirlik (sudul Turciei), de unde sînt lansate raidurile contra reţelei teroriste Stat Islamic", concluzionează NYT.
MOLDPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!