Nicolae Costin, primul primar democrat al Chisinaului
Marti, 16 februarie, se implinesc 15 ani de la trecerea in nefiinta a lui Nicolae Costin – unul dinte fruntasii Miscarii Nationale din Basarabia, primul primar democrat (1990-1994) al capitalei R. Moldova independente. Nascut la 7 aprilie 1936 la Peciste, Rezina, Nicolae Costin a absolvit Scoala Pedagogica din Orhei, apoi Facultatea de Istorie a USM. A fost invatator la Peciste, profesor universitar la Balti si la USM, semnand 35 de publicatii stiintifice in domeniul sociologiei.Este presedinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat in primul parlament democratic al RM, coautor al Declaratiei de Independenta si Constitutiei RM, presedinte al Consiliului municipal si primar general al Chisinaului (1990-1994).
Schimbarea la fata a capitalei
Numele sau este legat, inainte de toate, de schimbarea la fata a Chisinaului sovietic. A sustinut revenirea la limba romana si alfabetul latin, la traditiile nationale in invatamant si cultura (deschiderea liceelor romano-englez „Mircea Eliade”, romano-francez „Gheorghe Asachi”, romano-italian „Danti Alighieri”), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu” si „Transilvania”). Lui i se datoreaza, in mare, reinvierea traditiilor legate de sarbatorile crestine, redeschiderea bisericilor din Chisinau, inclusiv a Catedralei „Nasterea Domnului”, instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, redenumirea strazilor si readucerea limbii romane in administratia locala. A reusit sa duca, fara varsari de sange, statuia lui Lenin din centrul capitalei si sa readuca la locul initial de amplasare monumentul, restaurat, al lui Stefan cel Mare. A stabilit legaturi de colaborare cu principalele orase din Romania, dar si din alte tari, fiind considerat primul primar al Chisinaului care a promovat mai multe reforme de dezvoltare a capitalei. Astfel, primarului Nicolae Costin ii apartine ideea de a include, pentru echilibru demografic, satele din imprejurimile Chisinaului in componenta municipiului.
O moarte invaluita in mister
La 9 august 1994, prin decret prezidential, Nicolae Costin a fost eliberat din functia de primar de Chisinau, fiind trecut in rezerva de cadre a Guvernului. Se stinge fulgerator din viata la 16 februarie 1995, la nici 59 de ani impliniti, cauza oficiala a decesului fiind leucemia. Totusi, pentru multa lume, moartea sa ramane invaluita in mister. Printre cele mai vehiculate versiuni, inclusiv de catre presa, este intoxicarea lui Nicolae Costin cu cesiu radioactiv – un element radioactiv cu o durata mare de dezintegrare – , infiltrat in fotoliul de la serviciu de catre fortele ostile miscarii de renastere nationala. In lipsa unei anchete judiciare, insa, aceste versiuni nu au fost confirmate nici astazi.
Este Cetatean de Onoare al orasului Botosani, iar cate o strada din Iasi si Chisinau ii poarta numele. Astazi, 16 februarie, in capitala vor avea loc mai multe actiuni de comemorare a lui Nicolae Costin (vezi programul alaturat), iar la 7 aprilie, pe casa cu numarul 132 de pe bd. Stefan cel Mare si Sfant, va fi instalata o placa comemorativa in amintirea lui. Tot atunci urmeaza sa fie lansat albumul „Ne vom intoarce intr-o zi…”, dedicat lui Nicolae Costin.
Marti,16 februarie 9.30 – Omagiu adus lui Nicolae Costin la placa comemorativa din holul Primariei Chisinau, bd. Stefan cel Mare si Sfant, 83. 10.00 – Serviciu divin. Cimitirul Central din str. Armeneasca. 10.45 – Expozitia: „Memoria peliculei” (fotografii, materiale publicate in mass-media, documente si secvente video), Palatul Republicii, sala 2b, intrarea din str. Nicolae Iorga, 21. 11.00 – Simpozionul „Nicolae Costin, promotor al renasterii nationale, 15 ani de la trecerea in nemurire”. Palatul Republicii, sala 2b, intrarea din str. Nicolae Iorga, 21; 13.00 – Masa de pomenire. Palatul Republicii, intrarea din str. Nicolae Iorga, 21. |