Politică

Nokian Tyers investește 650 de milioane de euro în România, după ce a plecat din Rusia

Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a luat decizia de a investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România. Noua fabrică greenfield va fi situată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope cu potențial de extindere în viitor. Site-ul va găzdui, de asemenea, o unitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor. Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023 și se estimează că primele anvelope vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția de anvelope comerciale este de așteptat să înceapă la începutul anului 2025.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite creșterea viitoare. O instalație de producție de clasă mondială în Europa este un pas cheie în obținerea unei capacități suplimentare și crearea unei platforme de producție echilibrate, pe măsură ce începem să construim noile anvelope Nokian fără Rusia”, spune Jukka Moisio, președinte și CEO Nokian Tyres.

Numărul de angajați planificat al fabricii din România este de aproximativ 500 de angajați. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope mai mari pentru pasageri și SUV, care vor fi vândute în principal pe piața central-europeană.

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar investiția arată angajamentul nostru față de piață. Noul site va fi amplasat strategic aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantaje logistice și mediu de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

„Ne angajăm să construim o fabrică cu emisii zero de CO2 – prima din industria noastră. Locația șantierului din România susține acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea șantierului. În plus, evaluăm critic procesele de producție pentru a găsi cele mai durabile moduri de a produce anvelope”, continuă Kaczmarczyk.

În iunie 2022, Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a decis să inițieze o ieșire controlată din Rusia. Din cauza războiului și a înăspririi sancțiunilor ulterioare, nu mai este fezabil și nici durabil ca Nokian Tyres plc să continue operațiunile în Rusia. În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia. Pentru a-și asigura aprovizionarea cu produsele, Nokian Tyres a decis la începutul anului să-și accelereze planurile de a investi în noi capacități de producție în Europa, iar fabrica din România este un element cheie al acestor planuri. În plus, Nokian Tyres continuă să crească capacitatea fabricilor sale din Finlanda și SUA, urmărind să devină mai diversificată din punct de vedere geografic în operațiunile sale de producție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *