Social

Nu fiecare ar putea primi vaccinul antigripal gratuit

Pentru că anul acesta Organizația Mondială de Sănătate (OMS) nu prevede nicio pandemie de gripă, obligatoriu vor fi vaccinate doar categoriile de populație supuse riscului de îmbolnăvire. Cetățenii care vor dori să se vaccineze se pot adresa la medicii de familie pentru a-l obține gratuit.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a procurat la solicitarea Ministerului Sănătății și a Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), 100 mii de vaccinuri. „OMS nu a prevăzut nicio pandemie de gripă, din această cauză s-a decis să fie vaccinate, în primul rând, persoanele mai vulnerabile precum: lucrătorii medicali, colaboratorii vamali, copiii din internate și persoanele instituționalizate în azilurile de bătrâni”, precizează Lilia Onea, șef Serviciu de informare și comunicare cu mass-media CNAM.

Chiar dacă în prim-plan sunt categoriile cu risc sporit de infectare, potrivit Laurei Țurcan, șef Secție epidemiologia bolilor prevenibile prin vaccinuri, CNSP, și restul populației poate beneficia de vaccin gratuit la medicul de familie.

„În ordinul emis de Ministerul Sănătății, în afară de categoriile enumerate care trebuie vaccinate obligatoriu, la fel se pot vaccina gratuit, la medicul de familie și restul doritorilor. Dacă veți merge la policlinicile private, atunci vaccinul va fi, desigur, contra plată”, menționează Laura Țurcan.

190 de lei la policlinicile private

Există însă unele nedumeriri în privința vaccinului – unii doctori declară că vaccinul este gratuit și de el pot beneficia toți doritorii, alții însă consideră că mai întâi ar trebui vaccinate contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire, apoi să se decidă dacă restul oamenilor vor trebui să plătească pentru acest serviciu. La policlinicile private din capitală, vaccinul antigripal costă în jur de 200 de lei.

Conform datelor oferite de CNSP, cele 100 mii de vaccinuri au fost repartizate în țară conform solicitărilor de la centrele medicilor de familie și centrele de sănătate publică din diferite raioane ale țării. Astfel, pentru municipiul Chișinău au fost distribuite 20 mii de doze, iar restul de 80 de mii au fost distribuite în țară, respectiv câte 6000 de doze au fost alocate în municipiul Bălți, 2800 – în Criuleni și 1500 – în Cantemir.

Preparatul de profilaxie a gripei a fost achiziţionat de către CNAM la un preţ de 49 de lei pentru o seringă preumplută (0,5 ml), cu 40 de lei mai puțin decât în anul 2009. În total, lotul de vaccin de producţie franceză a costat 4,9 milioane de lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *