Carte

O instituție morală a Basarabiei

Manifestarea a fost moderată de către directorul instituției, dr. Alexe Rău. În discursul său, el a accentuat faptul că, dacă George Călinescu afirma că pământurile românești au reușit să ni-l dea pe Luceafărul poeziei noastre, cele din Basarabia (românești și ele, firește) ni l-au dat pe Mihai Cimpoi. „Este un bun prieten al bibliotecii noastre. Aici, în anii `60, împreună cu regretatul critic de teatru Gheorghe Cincilei, a înființat Cenaclul literar „Miorița”, care a fost o oază de rezistență antisovietică și anticomunistă. Este un om al cetății, un om harnic, deosebit. El a scris o bibliotecă întreagă”, a mai spus Alexe Rău.

La rândul său, acad. Nicolae Dabija l-a caracterizat pe protagonistul evenimentului drept un om al cărților. „Este omul pe care cărțile îl iubesc și pe care l-au îndrăgit de la baștina lui, Larga, încă din copilărie. Mihai Cimpoi e cunoscut mai mult în țările lumii decât acasă, unde opera lui a fost tradusă în diverse limbi. Este cetățean de onoare al orașelor Craiova, Alba-Iulia, Huși și Dumbrăveni, de peste Prut, unde se presupune că s-a născut Eminescu. Adică, ar fi și un consătean de-al lui Eminescu. De curând, acad. Mihai Cimpoi a fost ales și cetățean de onoare al Chișinăului. Sperăm că va fi și al satului natal, Larga, Briceni. Este cel mai mare critic român în viață și cel mai mare eminescolog din lume. A cultivat de-a lungul vieții cultul lui Eminescu, care a fost un simbol al rezistenței noastre. I s-a propus să fie președinte al Uniunii Scriitorilor din România, director al Institutului Literaturii Române „George Călinescu”, dar a preferat să rămână la Chișinău. Vă mulțumesc că ați rămas acasă. Sunteți o instituție morală a Basarabiei”, a menționat Nicolae Dabija.

Criticul literar de la Huși, profesorul Theodor Codreanu a venit cu prima monografie scrisă de el în România despre întreaga operă a lui Mihai Cimpoi – „M. Cimpoi – de la mitocritică – la critica ontologică”.

Cuvinte de înaltă apreciere i-au fost aduse omagiatului de către ex-deputatul Vasile Grozav și profesorul universitar Aurel Marinciuc, iar compozitorul și cantautorul Igor Grosu a interpretat câteva piese pe versurile lui Grigore Vieru, Anatol Codru și Nicolae Dabija.
Expoziția cuprinde mai multe compartimente: „Larga, loc de intrare în lume”, „Autori și cărți formatoare”, „Cu pași rari, pe drumul literaturii”, „Pre-fețele: cunoaștere, comunicare, solidaritate”.

Acad. Mihai Cimpoi a mulțumit tuturor pentru înalta prețuire care i s-a adus. De-a lungul carierei sale, el a scris peste 60 de cărți și 3000 de articole.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *