Ultima oră

O navă spaţială va ajunge în această noapte lângă o cometă aflată la 336 de milioane de kilometri de Pământ

Deep Impact a fost prima misiune pe care NASA a trimis-o să se întâlnească cu Tempel 1 în 2005. Atunci, nava a lansat o sondă pe suprafaţa cometei, iar la impact s-a format un crater. Praful şi resturile desprinse din cometă au fost culese de o sondă care a ajuns pe Pământ abia în 2007.

Misiunea navetei Stardust
Noua misiune a navetei Stardust este aceea de a aduna date şi de a face 72 fotografii care să surprindă starea în care se află cometa după ce a făcut un circuit complet în jurul Soarelui, dar şi felul în care arată craterul. Totodată, cercetătorii vor să obţină date despre structura cometei. Misiunea originală nu a putut face fotografii clare din cauza prafului rezultat în urma impactului.

Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă mai mult despre felul în care s-au format cometele din sistemul solar acum 4,5 miliarde de ani. "Pe zi ce trece ne apropiem din ce în ce mai mult de răspunsurile la întrebările fundamentale legate de comete", spune Joe Veverka, şefa proiectului Stardust-NEXT de la Cornell University.

La aproximativ 336 milioane de kilometri de Pământ, naveta spaţială se află tocmai în partea opusă a sistemului solar. Calculatorul navei va începe să transmită imaginile mâine, la ora 7 dimineaţa. Stardust a fost lansată în februarie 1999, se află în spaţiu de 12 ani, misiunea originală a fost intersectarea cu cometa Wild 2 în 2004. Întâlnirea cu Tempel 1 va fi ultima misiune, combustibilul navei este aproape consumat în totalitate. După ce va transmite datele pe Pământ, nava va rămâne să plutească prin spaţiu.

Sursa : Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *