CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

O nouă lovitură pentru Rusia! Turcia livrează Ucrainei muniții de artilerie cu dispersie

Revista Foreign Policy a relatat, citând oficiali anonimi americani și europeni, că Turcia a început să livreze muniții de artilerie cu dispersie către Ucraina la sfârșitul anului trecut. Astfel, potrivit publicației, anterior, Kievul a încercat fără succes să obțină astfel de livrări din partea SUA, relatează BBC.

După cum se precizează în postare, Turcia trimite Ucrainei așa-numitele muniții convenționale avansate cu dublă utilizare (dual-purpose improved conventional munition, DPICM), care au fost produse în această țară în timpul Războiului Rece în cadrul unui acord cu Statele Unite. Aceste proiectile sunt concepute pentru a distruge tancuri, iar atunci când sunt lansate, fiecare dintre ele se sparge în 88 de muniții mai mici.

Armele cu muniție cu dispersie sunt interzise de o convenție internațională adoptată în anul 2010, dar Ucraina, Turcia, Statele Unite și Rusia nu au aderat la aceasta.

Principalul pericol al munițiilor cu dispersie constă în faptul că astfel de proiectile sau rachete transportă multe dispozitive explozive independente mai mici care afectează zone mari. În același timp, un anumit număr de astfel de încărcături nu explodează și, timp de mai mulți ani, ele pot reprezenta un pericol pentru populația civilă.

Legile americane interzic exportul de DPICM tocmai din cauza proporției mari de muniție care nu explodează imediat, explică Foreign Policy.

Potrivit autorilor publicației, autoritățile turce au încercat să ascundă furnizarea de astfel de obuze către Ucraina timp de mai multe luni. Jurnaliștii relatează că expedierea munițiilor a început în noiembrie, dar nu este încă clar dacă acestea sunt deja folosite pe câmpul de luptă.

„După ce SUA au refuzat [Ucrainei] furnizarea de muniții cu dispersie, Turcia a devenit singurul loc de unde le puteau obține”, citează revista una dintre sursele sale. „Acest lucru arată că Turcia, deși încearcă să mulțumească Rusia în anumite privințe, oferă Ucrainei un sprijin militar foarte important”.

Ambasada Turciei la Washington și Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns la solicitările Foreign Policy de a face comentarii cu privire la transporturile de muniții cu dispersie.

Potrivit revistei, Turcia a produs atât muniții cu dispersie de 155 de milimetri (acestea sunt folosite în multe sisteme ale țărilor NATO), cât și de 122 de milimetri – acestea sunt mai familiare armelor sovietice, rusești și ucrainene.

Autorii publicației scriu că Ucraina are nevoie de încărcături cu dispersie, printre altele, pentru a sparge barierele rusești în spațiile deschise din Donbas. În plus, astfel de proiectile pot compensa, într-o anumită măsură, lipsa muniției convenționale în condiții de luptă intensă.

Foreign Policy îl citează pe Dan Rice, consilier al armatei ucrainene și șef al Thayer Leadership, care a declarat că „pentru fiecare patru [proiectile de artilerie], cineva moare”. „Cred că DPICM poate probabil să îmbunătățească aceste cifre de 20 de ori. Astfel, pentru fiecare salvă vor fi 10 ruși morți”, a spus Rice.

De asemenea, cu toate acestea, publicația citează opinia reprezentanților armatei americane, care, pe baza experienței lor în timpul invaziei Irakului din 2003, au descris muniția DPICM ca fiind extrem de nesigură în luptele de stradă.

Un purtător de cuvânt al organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch a declarat pentru publicație că acestea sunt „notorii pentru lipsa de fiabilitate și inexactitatea lor”.

Potrivit jurnaliștilor americani și organizațiilor pentru drepturile omului, armata rusă a folosit în mod repetat muniții cu dispersie în atacul său asupra Ucrainei, ceea ce a dus la pierderi semnificative, inclusiv în rândul populației civile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *