O nouă metodă de relaxare promovată la Chișinău: yoga și meditație
Festivalul dedicat vieții sănătoase a început sâmbătă la Sala cu Orgă din Chișinău unde oamenii au fost inițiați în teoria și practica meditației. Invitații Alla și Igor Revenco din Canada, Mihai Cozariuc din România au susținut lecții despre regăsirea echilibrului între viața exterioară și sursa interioară. De asemenea, vizitatorii au învățat cum să reducă stresul și cum să deschidă canalul creativ, aspecte atât de importante într-o societate agitată și zăpăcită.
În a doua zi de festival s-a pus în practică tot ce s-a studiat la Sala cu Orgă. Am decis să merg în parcul Dendrariu din Chișinău pentru a scăpa de stresul acumulat pe parcursul zilelor de muncă petrecute în birou. Ajung în parc și merg în direcția indicată de săgețile instalate de organizatorii festivalului. Sub câțiva copaci vânjoși practicanții de yoga stăteau întinși cu fața în pământ, spatele drept, coatele așezate sub umeri, iar palmele lipite de sol.
Alături, se afla un mic teren îngrădit cu o plasă. Pe jos erau pături colorate, baloane, căsuțe – țarcul puradeilor. Câțiva copii modelau jucării din plastilină, alții râdeau zgomotos la gesturile făcute de animatori. Pe o scenă câțiva tineri instalau instrumente muzicale, iar din boxe se aude muzică chill out. Alături, trainerii așteptau vizitatori la lecții de ecologie, alimentație sănătoasă, medicină netradițională și altele. Sub alt cort deja începuse un workshop de meditație. Oamenii, așezați pe scaune, cu ochii închiși, ascultau vocea trainerului ce tot pronunța la fiecare jumătate de minut câte o îndrumare: „relaxăm spatele de sus până jos, fiecare mușchi al spatelui este complet relaxat, relaxăm încheieturile, podurile palmelor până în vârful degetelor, relaxăm mușchii gâtului”.
A început să plouă și m-a adăpostit sub acoperișul unei mici tarabe, unde reprezentanta companie VerdeGo, Stela Babii-Fetescu, prepara salată din linte încolțită. „Suntem o companie specializată în mâncare naturală, vie, sănătoasă. Facem preparate din ierburi locale de sezon. Nu este un business care aduce un profit, mâncarea nu este o afacere. Noi încercăm să promovăm tot ce este sănătos, ecologic, curat și desigur produs autohton”.
Alături, președintele Asociației „Eco-Rezerve” Moldova, Nicolae Cojocaru servea dintr-o supă verde cu grâu germinat. „ Eu promovez agricultura eco. Este foarte important ca oamenii să consume produse sănătoase, care, împreună cu atitudinea prietenoasă față de natură va asigura întotdeauna o viață de calitate”, susține Nicolae Cojocaru.
La rândul lor, organizatorii susțin că „Festivalul Heartfulness încearcă să transmită vizitatorilor cât mai multă experiență și cunoștințe în ceea ce se numește o viață fără stres. Festivalul prezintă diferite tehnici, modalități de a elimina stresul din viața cotidiană, de a avea o viață mai armonioasă cu cei din jur și cu natura.
Chiar dacă a fost o zi răcoroasă, oamenii au reușit să se odihnească în hamace, să picteze, să se tatueze cu Henna, să participe la câteva masterclass-uri de sănătate și frumusețe și să vizioneze filmele în aer liber.
Evenimentul a fost organizat în premieră de către reprezentanții rețelei Heartfulness în Moldova. Heartfulness este o organizație non-profit, internațională și promovează meditațiile ca metodă de relaxare și recreere.
Georgeta Carasiucenco, stagiară