Actualitate

O tânără atârnată într-un copac cu numele BAC

De câte ori lecturez schița lui I. L. Caragiale, mă pătrund de dragoste nețărmuită față de organizarea sesiunilor de bacalaureat la noi, în statul R. Moldova.

La 27 iulie, o tânără din s. Hârbovăț, r-nul Anenii Noi, când a aflat că a are nota trei la examenul de matematică, la BAC, a dispărut de acasă, pentru ca peste două săptămâni să fie găsită spânzurată într-o pădure dintr-un alt sat. Prin ce frică, prin ce chinuri a trecut această copilă, care urma să trăiască, să iubească și să nască alți copii! La rândul lor, copiii ei ar fi trebuit să meargă la școală și poate că aceiași profesori, cu grade didactice superioare, i-ar fi notat la examene. Nu se mai știe…

Ceea ce s-a întâmplat cu acea copilă, care încă nu a reușit să trăiască, dar a fost marcată fatal de un examen la BAC, ar putea să se repete, dacă nu se va pune un accent foarte important pe educația corectă a elevilor de orice vârstă. Din păcate, majoritatea părinților doar rareori își întreabă copiii cum le merge sau ce îi supără, dar de cele mai multe ori întreabă prompt: ce note ai azi? Notele sunt indicatori de performanță importanți în procesul de studii, însă, dacă cineva nu înțelege fizica sau matematica, dar preferă istoria sau literatura, nu avem nici un drept să-l presăm să învețe totul cu orice preț.

Educația corectă a adolescenților ar salva vieți, mai ales dacă aceștia ar ști că, în instituțiile noastre de învățământ, se mai aplică note corupte, subiective, acordate de către unii profesori, care sunt depășiți de discipolii lor. De pildă, o liceană a luat trei note de 10 la examenele de BAC și un singur 9. Era tristă, dezamăgită, pentru că nu i-au ajuns două puncte pentru nota 10 la o interpretare subiectivă a unei poezii postmoderniste. Nici părinții fetei nu erau fericiți, chiar dacă fiica lor fusese acceptată într-o instituție superioară din Marea Britanie.

Thailanda și lumea întreagă a stat cu sufletul la gură până când 12 copii și antrenorul lor au fost salvați dintr-o peșteră. Dar noi, R. Moldova, n-am putut evita moartea prin suicid a unui singur copil…

Ion Luca Caragiale, la începutul secolului al XX-lea, critica BAC-ul corupt și „organizat” de profesori și părinți. Nimic nu s-a schimbat, însă profesorii de azi sunt mai puțin receptivi, iar părinții lasă totul pe umerii șubrezi ai adolescenților. Și iată ce avem – o tânără atârnată într-un copac cu numele BAC.

Alexandra Tănase,
profesoară  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *