ActualitateSănătate

Obezitatea e o boală cronică ce poate duce la cancer

Organizația Mondială a Sănătății zguduie din temelii curentul body positivity, care susține că aspectul fizic nu e atât de important și că persoanele obeze pot fi sănătoase, dacă fac sport sau gândesc pozitiv. OMS susține însă că lucrurile nu stau chiar așa și că obezitatea este în sine o boală cronică.
Obezitatea este o boală generată de excesul de grăsime din țesuturi Obezitatea este o boală cronică complexă definită de depozitele excesive de grăsime care pot afecta sănătatea. Obezitatea poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă, poate afecta sănătatea oaselor și reproducerea, crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Obezitatea influențează calitatea vieții, cum ar fi somnul sau mișcarea. Diagnosticul de supraponderalitate și obezitate se face prin măsurarea greutății și înălțimii oamenilor și prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC): greutate (kg)/înălțime² (m²). Indicele de masă corporală este un marker surogat al grăsimii și măsurători suplimentare, cum ar fi circumferința taliei, pot ajuta la diagnosticarea obezității.

Categoriile de IMC pentru definirea obezității variază în funcție de vârstă și sex la sugari, copii și adolescenți Adulti

Pentru adulți, OMS definește supraponderalitatea și obezitatea după cum urmează: excesul de greutate este un IMC mai mare sau egal cu 25; și obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30. Pentru copii, vârsta trebuie luată în considerare atunci când se definește supraponderalitatea și obezitatea. Copii sub 5 ani Pentru copiii sub 5 ani: excesul de greutate este greutate pentru înălțime mai mare de 2 abateri standard peste mediana standardelor OMS de creștere a copiilor; și obezitatea este greutate-pentru-înălțime mai mare de 3 abateri standard peste mediana standardelor OMS de creștere a copiilor.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *