Politică

Octavian Țîcu: „Angajamentul lui Vlad Filat în politica moldovenească este de a distruge dreapta”

Europa Liberă: Cât de profitabilă este politica, ținând cont și de numărul mare de partide înregistrate în Republica Moldova, ținând cont și de numărul mare al celor care doresc să ajungă în funcții înalte în statul Republica Moldova? E profitabilă această politică?

Octavian Țîcu: „Eu o să vă spun niște chestii sincere pe care le-am observat din interior, pentru că locul meu în politică este unul absolut accidental și nici nu mă percep ca un politician în sensul adevărat. Eu sunt un intelectual care servește un ideal național și care a fost servit de mulți alții înaintea mea și o să-l servească și alții, probabil, după mine, pentru că este o bătălie interminabilă. Problema politicului moldovenesc este determinată de faptul că există agenți de influență externi care au resurse financiare și potențial pentru a destabiliza Republica Moldova din toate punctele de vedere. Și mă refer aici la Federația Rusă, în primul rând, care prin diferiți acoliți, în diferite circumstanțe, poate crea, bunăoară, din senin doi alți candidați unioniști alternativi. Aici am fost întrebați de ce unioniștii nu se unesc. Bine, mai mult sau mai puțin ne-am unit, s-a creat PUN-ul și Mișcarea „Unirea” și au apărut încă doi candidați unioniști – Costaș și Oboroc. Deci este o dovadă a faptului cum funcționează anumite interese când este vorba despre divizarea spectrului politic și, în mod special, acest lucru se observă pe segmentul de dreapta.

Ieșirea lui Vlad Filat din închisoare, spre exemplu, a apărut din senin, angajarea lui în politică, cochetarea cu unionismul, degetul pe care i-l arată lui Maia Sandu, este clar că angajamentul lui Vlad Filat în politica moldovenească este de a distruge dreapta, de a lua de la PAS, de a cocheta cu unionismul și poate va mai vrăji câțiva din alegători ș.a.m.d. Renato Usatîi, care este iarăși un om proiectat de Moscova în Republica Moldova, creat printr-un dosar imaginar în Federația Rusă, un fel de disident în raport cu Federația Rusă și cu Igor Dodon, dă în Igor Dodon, dar, de fapt, este reversul aceleiași monede pe care Moscova o are în Republica Moldova, fiindcă pentru Moscova este indiferent că-i Igor Dodon sau că-i Renato Usatîi. Asta este alternativa în cazul în care ar falimenta Igor Dodon. Și această reproducere constantă a oamenilor Moscovei, a intereselor care există, pentru că e vorba de bani, deci anumiți oameni primesc anumite sume de bani pentru a intra în politică și pentru a face anumite interese, pentru că schimbări majore, ca să înțeleagă cetățeanul, partidele politice nu pot face. Este vorba doar de o prezență în funcțiile de putere dintr-un interes egoist de partid oligarhic pentru propria bunăstare și realizând ceea ce vrea Federația Rusă în Republica Moldova întotdeauna.”

sursa
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *