Externe

(OFICIAL) Planurile Federației Ruse pentru Moldova și Transnistria

Experții consideră că în următorii șase ani e puțin probabil ca Rusia să fie implicată într-un conflict major cu participarea altor state puternice. Sunt posibile însă conflicte de ordin local și regional în zonele fierbinți cum ar fi Carabahul de Munte, Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud. Nu este exclus ca în perioada respectivă să fie abordată din nou intrarea Ucrainei și Georgiei în NATO. Cu toate acestea, autorii analizei consideră că acest lucru se va întâmpla, cel puțin, după 2018. Interesele Rusiei ar putea fi puternic afectate în cazul unui conflict regional de proporții (confruntarea militară dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, războiul dintre Pakistan și India sau bombardarea centralelor nucleare din Iran). În toate cazurile, Rusia ar trebui să rămână neutră și să intervină doar pentru reglementarea conflictelor. Pentru politica externă rusă va fi o provocare și scăderea prețurilor la resursele energetice. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia va pierde nu doar venituri considerabile, dar și un instrument important de influență.

La capitolul securitate în spațiul postsovietic, o condiție importantă pentru Moscova este reglementarea conflictelor înghețate, în special diferendul transnistrean. CRRE crede că, în următorii ani, doar în stânga Nistrului progresul este posibil. Autorităților ruse li se recomandă să atingă acest țel în cadrul parteneriatului Rusia – Uniunea Europeană. Reglementarea situației în regiune ar putea dezvolta o dinamică pozitivă și pentru conflictele mai complicate din Caucazul de Sud.

O sarcină importantă pentru Rusia va fi minimalizarea prezenței militare și politice în spațiul CSI. Ca alternativă, Moscova va trebui să propună vecinilor mecanisme mai atractive de asigurare a securității și să avanseze în rezolvarea problemelor bilaterale.

Oricare ar fi împrejurările, spațiul CSI va rămâne un sistem deschis care va intra în contact cu alte regiuni ale lumii. Experții sunt convinși că încercările de a izola acest spațiu față de influențele externe sau a-l transforma într-un teren de confruntare geopolitică dintre Rusia și UE (Ucraina, Belarus, R. Moldova), Rusia și Turcia (Armenia, Azerbaidjan), Rusia și China (Asia Centrală) sunt lipsite de perspectivă. Rusia va trebui să învețe să colaboreze cu statele CSI în condiții de concurență acerbă cu alți actori externi. Totodată, Rusia nu trebuie să perceapă ca o amenințare dorința statelor vecine de a-și diversifica politica externă.

Următorii șase ani vor arăta dacă Rusia va reuși să mențină statele din fostul spațiu sovietic în sfera sa cultural-civilizatoare. Autorii „Tezelor” observă că prima generație postsovietică a intrat deja în viața activă a republicilor CSI. Limba rusă, educația, cultura rusă și modul de viață sunt văzute de tineri din cu totul altă perspectivă. Din acest motiv, Rusia va trebui să folosească mecanismele „soft power” (puterea exemplului pozitiv) printr-o colaborare în domeniul economic, umanitar, educativ și cultural. Altfel, observă experții, comunicarea cu noile generații va fi dificilă.

Traducere I.M.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *