Oficial UE: Toate acordurile bilaterale încheiate de Rusia cu statele UE pentru construcţia South Stream ÎNCALCĂ legislaţia europeană
De notat că aceste declaraţii vin în contextul în care Ucraina a renunţat în urmă cu o săptămâna să semneze acordul de asociere cu UE, la presiunea Rusiei şi pe fondul dependenţei enorme a Kievului faţă de importurile energetice din Rusia.
Într-un discurs susţinut în Parlamentul European, Klaus-Dieter Borchardt, director pentru pieţele de energie al Comisiei Europene, a afirmat că toate aceste acorduri încalcă legislaţia europeană.
"Comisia a analizat aceste acorduri interguvernamentale şi a ajuns la concluzia că niciunul dintre ele nu este în acord cu legile UE", a spus Borchert.
"Acesta este motivul pentru care le-am transmis tuturor acestor state că au obligaţia, fie că este vorba de tratatele europene, fie de Tratatul privind energia, de a cere renegocierea cu Rusia, pentru a aduce înţelegerile interguvernamentale în acord cu legea UE", a adăugat acesta.
Borchert a făcut aceste afirmaţii într-o întâlnire la nivel înalt la care au fost prezenţi inclusiv ministrul adjunct pentru Energie din Rusia, Anatoly Iankovski, directorul general pentru export al Gazprom, Alexandr Medvedev, şi ministrul sârb al Energiei Zorana Mihajlovic.
Borchert a susţinut că dacă aceste renegocieri nu sunt încununate de succes, ţările avute în vedere trebuie să denunţe acordurile cu Rusia.
Acesta a precizat că Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, tocmai a trimis o scrisoare ministrului rus pentru Energie, Alexandr Novak. în care explică situaţia şi îi solicită acestuia să "analizeze pozitiv" posibilitatea de a renegocia acordurile cu ţările vizate.
Acestea sunt membrele UE Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, alături de Serbia, care este membră a spaţiului comun pentru energie, o înţelegere internaţională susţinută de UE şi care acoperă fostele ţări comuniste din estul Europei.
"Ce pot spune este că acordurile interguvernamentale nu vor fi baza pentru construcţia sau funcţionarea gazoductului South Stream. Dacă statele vizate nu renegociază, atunci Comisia are mijloacele de a le obligă să facă astfel, Iar South Stream nu poate opera pe aceste înţelegeri", a subliniat Borchardt.
Care sunt problemele invocate de Comisie
Comisia a evidenţiat cel puţin trei probleme majore legate de aceste acorduri:
Prima este legată de necesitatea decuplării producătorului de distribuitor. Această înseamnă că Gazprom, care este în acelaşi timp producător şi furnizor de gaze, nu poate să deţină simultan capacitatea de producţie şi reţeaua de transport;
A două problema vizează asigurarea accesului nediscriminator al terţilor.
A treia problema, structura de tarif trebuie discutată.
"Este posibilă realizarea construcţiei South Stream şi a părţii operaţionale a South Stream cu aceste reguli? Nu ştiu, nu ştiu încă", a repetat acesta.
Chiar dacă renegocierile sunt încheiate cu succes, punerea în acord cu regulile europene va dura, a avertizat Borchardt.
"Nu luni, poate doi ani înainte de a ajunge acolo", a spus acesta.
Excepţiile nu sunt excluse
Excepţii de la clauză decuplării nu sunt excluse, a notat oficialul european.
"Nu va fi o sarcina uşoară. Este nevoie de multă înţelegere reciprocă, poate şi noi idei care nu sunt încă discutate. Dar trebuie să spun cu toată deschiderea şi sinceritatea că gazoductul South Stream nu va opera pe teritoriul UE dacă nu este în concordanţă cu legile energiei", a subliniat Borchardt.
Întrebat de EurActiv dacă CE a anunţat ţările avute în vedere, Borchardt a precizat că acest lucru se va face în câţiva paşi.
Primul, executivul europeană a cerut trimiterea la Bruxelles a acordurilor interguvernamentale, care au fost analizate de serviciile lui Oettinger. Acesta a precizat că a prezidat personal o şedinţa în 18 octombrie, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Gazprom, iar ţările în discuţie erau la curent cu această situaţie încă de atunci.
"Sunt deplin informate de ceea ce am spus azi", a comentat el.
Rusia nu este de acord cu punctul de vedere al CE
Anunţul Comisiei ar putea pune într-o situaţie dificilă el puţin două ţări de tranzit pentru South Stream.
Bulgaria, care şi-a deschis porţile pentru South Stream în aprilie 2012, în perioada precedentului guvern, a găzduit deja o ceremonie a "primei suduri" în 4 noiembrie, în satul Rasovo din apropierea graniţei cu Serbia.
Iar Serbia a făcut acelaşi lucru în 24 noiembrie, în satul Sajkas, în Vojvodina.
Dar se pare că Rusia nu are intenţia de renegociere a acestor acorduri. Vorbind la acest discurs, Alexandr Medvedev a subliniat că "nimic nu va putea împiedică construcţia South Stream".
Borchardt a replicat: "Ceea ce Comisia va acceptă cu greu este că dvs să ne puneţi în faţă unei conducte deja construite, şi să ne daţi nouă copilul spunând – acum depinde de voi, Comisia, să găsiţi o soluţie pentru cum va funcţiona".
Ministrul adjunct pentru Energie Anatoli Iankovski, a afirmat că Rusia nu acceptă aplicarea reglementărilor UE la proiecte transfrontaliere precum conductele, care nu se află doar pet teritoriul comunitar.
Acesta a spus că legislaţia UE nu poate prevala asupra relaţiilor UE – Rusia, care sunt guvernate de legile internaţionale. Cu alte cuvinte, înţelegerile internaţionale încheiate de Rusia pentru South Stream prevalează asupra normelor altor norme legale, a argumentat Iankovski.
Sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!