Ucraina

Oligarhul Ihor Kolomoiski, care i-a finanțat campania lui Volodimir Zelenski, vizat de o mega-anchetă de corupție în Ucraina

Un milliard de euro deturnaţi, o casă plină de ceasuri şi o colaborare cu Rusia, plus atacul la oligarhul căruia Volodimir Zelenski îi datorează celebritatea și intrarea în politică: acestea sunt ingredientele celui mai nou scandal de corupţie din Ucraina, scrie publicația La Libre Belgique.

Menționăm că miercuri, autorităţile au lansat un val de percheziţii vizând administraţii, funcţionari şi personalităţi. Vasil Maliuk, şeful Serviciului de securitate ucrainean, a spus: „Vrem să dăm o lovitură duşmanului din interior”, a început al. „Nu e decât prima etapă şi nu ne vom opri aici. Vom pune cătuşe celor care au îndrăzneala să facă rău Ucrainei”.

Joi, David Arakhamia, şeful partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, a făcut mai multe precizări despre percheziţii. Aceste operaţiuni îi vizează pe miliardarul Ihor Kolomoiski, pe fostul ministru de interne Arsen Avakov şi autorităţile fiscale ucrainene.

De asemenea, el a adaugat că direcţia serviciului vămilor este atinsă de scandal.

„Ţara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este gata să se schimbe, poporul însuşi va veni să-l ajute s-o facă”, a continuat David Arakhamia.

Potrivit presei locale, Kolomoiski este bănuit de participare la o fraudă fiscală de mare anvegură. În plus, ar fi vândut ilegal produse petroliere. Preţul acestei mari operaţiuni: 920 de milioane de euro.

E vorba de un oligarh care a finanţat campania lui Zelenski acum patru ani și care l-a lansat pe Volodimir Zelenski în show-business prin intermediul televiziunii pe care o deținea. Cei doi nu mai sunt în relaţii bune, deoarece preşedintele Ucrainei, a lansat o campanie contra influenţei şi puterii oligarhilor în 2021, potrivit sursei citate.

De altfel, războiul i-a adus mari prejudicii lui Kolomoiski. Părţile sale în companii de petrol şi gaze au fost confiscate când a început conflictul. El făcea obiectul unei anchete de anul trecut.

La rândul lui, Avakov este acuzat că ar avea legătură cu accidentul de elicopter în care a fost ucis ministrul de interne Denis Monastirski la jumătatea lunii ianuarie. După acest accident tragic, anchetatorii au examinat mai multe piste, printre care eroare de pilotaj, o defecţiune tehnică şi mai ales sabotajul.

Avakov este departe de a fi un neconoscut în ţară, unde are o reputație proastă. Fost ministru de interne, el a trebuit să demisioneze din post în 2021 după numeroase scandaluri de corupţie. Potrivit articolelor din ziarul online „Ukrainska Pravda”, autorităţile „au anchetat în legătură cu contractele încheiate cu Airbus în urmă cu şase ani, încheiate în timpul mandatului lui Avakov, care a condus ministerul între 2014 şi 2021”.

El neagă toate aceste alegaţii: „Nu s-a găsit nimic la percheziţii. Contractele au fost aprobate de Parlament. Elicopterele au salvat şi vor salva mii de vieţi”.

Nici serviciul fiscal nu este ferit. Şi nu fără motiv; şeful serviciului impozite, Oksana Datîi, ar fi închis ochii la aproape un miliard de euro neplătiţi. Poliţia anticorupţie ar fi găsit sute de milioane de euro bani lichizi la domiciliul ei, ca şi ceasuri şi maşini de lux în casa ei.

Motor Sich, acest nume nu vă spune probabil nimic E vorba de o societate ucraineană. Ea e considerată unul din cei mai mari producători de motoare de avion din lume. Problemă: ar fi colaborat cu invadatorul. Patronul ei, Viaceslav Bohuslaiev, a continuat să plătească impozite şi taxe separatiştilor pro-ruşi din Doneţk după invazia rusă. Mai ales, este bănuit că a furnizat spriijin militar duşmanului cu piese de avion în valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit site-ului de ştiri „The Kyiv Independent”.

La domiciliul lui, au fost găsite zeci de medalii şi distincţii onorifice din partea Rusiei. Bohuslaiev a fost deja arestat în octombrie, iar compania sa a trecut în întregime în mâinile ministerului ucrainean al Apărării din cauza războiului.

Înaintea acestei operaţiuni de poliţie,Volodmir Zelenski a anunţat că pregăteşte noi reforme în Ucraina.

„Ele vor schimba realităţile sociale, juridice şi politice în multe privinţe şi le vor face mai umane, mai transparente şi mai eficace”. Toate astea se desfăşoară chiar înaintea unui important summit UE-Ucraina, care va avea loc la Kiev vineri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *