Actualitate

OMS menține nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis luni, 30 ianuarie, să menţină nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19. Comitetul menționează Sars-Cov-2 rămâne o boală infecțioasă periculoasă, cu capacitatea de a provoca daune substanțiale sănătății și sistemului de sănătate.

De asemenea, OMS a recunoscut că pandemia de COVID-19 se poate apropia de un punct de inflexiune.

„Atingerea unor niveluri mai ridicate de imunitate a populației la nivel global, fie prin infecție și/sau vaccinare, poate limita impactul SARS-CoV-2 asupra morbidității și mortalității, dar nu există nicio îndoială că acest virus va rămâne un agent patogen permanent stabilit la oameni și animale în viitor”, se arată în comunicatul OMS.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat astfel recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19, reunit vineri la nivel de experţi pentru a 14-a oară şi care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noul coronavirus, scrie Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus anunţase deja că, în opinia sa, este prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă privind pandemia de COVID-19.

Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziţie” şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potenţialelor consecinţe negative” a precizat OMS într-un comunicat.

La nivel global, au fost administrate 13,1 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19, 89% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și 81% dintre adulții în vârstă (peste 60 de ani) având finalizat seria primară, potrivit OMS.

Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate ţările de pe glob, devastând comunităţi şi economii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *