Omul Săptămânii: Profesorul Nicanor Babâră la două jubilee: 75 și 50 de ani didactici
Activitatea profesională a început-o ca profesor de limbă engleză la școala specializată nr. 6 din Tiraspol, iar în decembrie 1965 este angajat la USM în calitate de asistent, și, până în prezent, cu excepţia anilor 1972-1989, când regimul ideologic l-a izgonit de la USM, a fost lector (1968), lector superior (1989), conferenţiar (1993) şi din 1999 este profesor universitar.
În perioada represiunilor a fost profesor de limbă engleză, rusă, română şi educator la şcolile din Chişinău, Lozova, Băcioi etc. Adeverinţa din 24 septembrie 1990, în care Nicanor Babâră este declarat „pătimit nevinovat din motive politice 16 ani” și reabilitat integral, îi este ca un al doilea certificat de naştere.
Pe parcursul celor cinci decenii didactice susține în faţa studenţilor cursuri normative – introducere în filologia limbilor germanice, fonetica (comparativ-contrastivă), citirea analitică, lexicul, gramatica etc. – dar n-a fost în niciun caz să nu se prezinte ori să întârzie la prelegeri. A iubit, a respectat și a îndrumat învățăceii săi ca un veritabil dascăl.
Sumarul fișei sale biobibliografice foarte lapidare inserează următoarele repere remarcabile: primul doctor habilitat, profesor universitar în filologia engleză, actualmente cadru didactic la Catedra limbi străine, a elaborat 305 publicații, inclusiv 5 lucrări monografice, peste 110 materiale în domeniul lingvisticii comparate și experimentale – limba română, engleză, germană, rusă, ucraineană, găgăuză, a pregătit circa 1800 de specialiști de înaltă calificare în domeniul filologiei engleze, este conducătorul științific la 18 doctoranzi (3 au susținut tezele), a participat la 155 de întruniri științifice cu 186 de comunicări, a prezidat Comisiile de Stat de licență, masterat, doctorat la universitățile ,,Ion Creangă”, ,Alecu Russo”, ,,B.P. Hasdeu”, Institutul de Științe ale Educației, AȘ a Moldovei etc.
Biografia sa confirmă un adevăr indiscutabil: adevărații intelectuali lucrează taciturn pentru binele poporului – fără a cerşi recompense și onoruri. Acesta-i și laitmotivul lucrării ce o elaborează și pe care a intitulat-o emblematic: „O viaţă trăită amar, dar dulce”, unde „amarul” sunt torționarii săi, iar „dulcele” – camarazii întru idealul național și intelectual.
În acest an, Nicanor Babâră împlinește 75 de ani de viață și 50 de ani didactici. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi urează stoicism și sănătate. La mulți ani, profesore!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!