Justiție

Opinie. Decizia guvernării de a numi cei șase membri non-judecători la CSM va fi legală, dar deciziile luate de consiliu vor fi neconstituționale 

Numirea de către Parlament a celor șase membri non-judecători în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii CSM, așa cum a anunțat președintele Maia Sandu că se va întâmpla, nu contravine legii, însă legalitatea deciziilor luate de un CSM în acest format va fi nulă, adică neconstituțională.  

Opinia a fost lansată de către magistratul Judecătoriei Ungheni, Constantin Chilian, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Potrivit lui, Comisia de la Veneția s-a exprimat deja pe această problemă. 

„Numirea lor va fi constituțională, dar modul de funcționare, luarea deciziilor – nu va fi. Comisia de la Veneția a spus că orice modificare cu privire la modul de funcționare al CSM trebuie să se bazeze pe numărul total al membrilor din Constituție. Respectiv, 2/3 trebuie calculat din 12, dar nu cum, de exemplu, ar fi în cazul respectiv, din 10. Și Comisia a zis nu, pentru că există pericolul ca un grup din acest consiliu să ia decizii pe orice problemă și alt grup să fie scos din funcțiune. Dar scopul CSM este să-i pună pe judecători și membrii non-judecători la masa de discuții și doar printr-un vot comun să ia o decizie în privința sistemului judecătoresc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *