OPINIE: Găgăuzia nu trebuie lăsată rușilor
Mai mulți cititori mi-au adus însă niște argumente care, în opinia lor, justifică actuala politică a guvernării în raport cu acest eveniment.
Situația în Găgăuzia este complexă
Un prim argument este că cetățenii pot fi manipulați de cei care organizează referendumul. Este întotdeauna mai ușor să manipulezi când deții tu însuți pârghiile puterii. Iar în Găgăuzia puterea locală este în favoarea apropierii de Rusia. Guvernarea actuală din Găgăuzia va fi susținută și de Rusia. Iar Rusia are mai multe resurse decât RM de a face presiuni asupra raportului de forțe din această regiune. E suficient să comparăm doar PIB-ul acestei țări cu PIB-ul RM ca să ne dăm seama de pârghiile economice de care poate dispune Rusia. Situația în privința Găgăuziei e destul de complexă și nu putem să ignorăm și aspectul geopolitic, și nici efectele a ceea ce se poate numi soft power al Rusiei în regiune. Un alt argument serios care mi s-a adus este că găgăuzii au niște referințe culturale, ideologice, identitare etc. care pot juca un rol important în dialogul cu ei. Altfel spus, faptul că ei sunt o minoritate va amplifica rezistența la mesajul venit din partea majorității, iar spectrul unirii cu România va fi exploatat din plin.
Nu trebuie însă să ne lăsăm impresionați
Ce am încercat însă să susțin în articolul meu precedent este că democrații moldoveni se lasă impresionați de toate acestea, adoptând o atitudine de distanțare care-și are originile într-un sentiment de neputință amestecat cu un fel de desconsiderare a cetățenilor cu păreri nostalgice pentru URSS pe care-i consideră rusofili, rătăciți, manipulați etc. Eu cred că, din contra, trebuie adoptată o poziție activă, şi de încercat de deconspirat manipulările posibile, de limitat efectele factorului rusesc prin proiecte viabile în teritoriu (la urma urmei, care guvern – al RM sau al Rusiei, este responsabil de această regiune?), trebuie făcut efortul ca referințele culturale, identitare etc. să nu mai fie un impediment, și asta prin cultivarea unei identități civice incluzive, în care fiecare cetățean moldovean să se regăsească.
Zidul dintre popor și elite
Anume această atitudine de desconsiderare, exprimată, de exemplu, într-o emisiune de dezbatere, de Ana Guţu, unde i-a numit pe cei care pleacă în Rusia „proști”, amplifică și mai mult aversiunea acestor cetățeni față de această elită și față de integrarea europeană. Prin asta democrații „deștepți” nu fac decât să îndepărteze cetățenii, în loc să-i atragă, pierzând orice susținere populară. Dar cel mai grav este că această desconsiderare vine și din neîncrederea paradoxală a democraților din RM în procesele democratice. Ei consideră că oamenii pot fi ignorați, iar deciziile pot fi luate pe căi discutabile care să excludă implicarea cetățenilor în care ei nu au încredere. Ei încearcă în schimb să utilizeze tehnici de PR, însă PR-ul nu ajută când e vorba să câştigi încrederea oamenilor.
Găgăuzia este Moldova
Într-adevăr, elitele găgăuze au legături mai puternice cu cele din Rusia etc., dar elitele noastre democrate nu trebuie să le lase în mâinile rușilor. Ele trebuie să fie prezente acolo, să implice elitele găgăuze, să facă așa încât acestea să nu mai aibă argumente suficiente și nici interesul să răspundă la momeala rușilor. Știu că pare greu de realizat, dar uite estonienii au reușit acum 20 de ani la Narva, în condiții mult mai complicate, deci e posibil.
Lilian Negura (jc.md)