Actualitate

Opozitia nu a participat la vot

„Imi mai ramane postul de prim-ministru si terminam cu democratia”, a declarat ieri Vladimir Voronin, imediat dupa alegerea sa in functia de presedinte al parlamentului. Declaratia nu vine intamplator, deoarece de ieri el este si presedintele legislativului, si presedinte al R. Moldova. Prim-secretarul comunistilor a fost singura candidatura la functia de sef al parlamentului, pentru care au votat toti cei 60 de deputati din fractiune. Opozitia nu a participat la alegerea conducerii legislativului.

Intrat in noul sau rol, Voronin a testat un fel de apel la „impacare”, rostind un discurs presarat cu „valori democratice” si „integrari europene”. Facand abstractie de declaratiile celor trei partide de opozitie despre fraude si nerecunoasterea alegerilor, Voronin a indemnat PLDM, PL si AMN sa-si delege reprezentantii in comisia pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. Opozitia insa a ramas tare pe pozitii, Voronin fiind nevoit sa accepte aceasta stare de lucruri. Reprezentantii celor trei partide au declarat ca nu recunosc respectiva comisie si insista asupra crearii unei comisii internationale sau a unei comisii parlamentare de ancheta. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat ca „comisia a fost creata ilegal de presedintele Voronin" si PLDM va contesta crearea ei in instanta.
 

Noul presedinte al forului legislativ a propus ca parlamentul sa aiba nu doi vicepresedinti, ca pana acum, ci trei (un prim-vicepresedinte si doi vicepresedinti) si s-a grabit sa-si puna la vot propunerea, desi mai multi deputati asteptau la microfoane pentru a protesta. Vlad Filat si Vitalie Nagacevschi de la PLDM au spus ca modificarea organigramei, prin introducerea unei noi functii de prim-vicepresedinte, poate fi facuta doar printr-o hotarare de parlament, dezbatuta separat, iar proiectul trebuia distribuit in prealabil deputatilor. Comunistul Vladimir ?urcan le-a dat dreptate si Voronin si-a reparat gafa, scotand, de parca il avea in rezerva, proiectul de hotarare solicitat de Opozitie si… l-a supus votului. Comunistii votau, iar deputatii din opozitie asteptau nedumeriti sa le vina randul la microfon, mai ales ca nu se terminasera dezbaterile la primul subiect.
 

„Tak, trecem mai departe”, a indemnat spicherul Voronin si i-a propus (din partea fractiunii PCRM) pe Vladimir ?urcan pentru functia de prim-vicepresedinte, iar pe Grigore Petrenko pentru cea de vicepresedinte al parlamentului. In timp ce unii votau si aplaudau, deputatilor din opozitie asa si nu le-a venit randul la microfon. Cea de-a treia functie, care in opinia unui ideolog comunist revine „stimabilei opozitii”, a ramas neocupata. Abia la sfarsitul sedintei, Opozitia s-a apropiat de tribuna centrala ca sa-si citeasca declaratiile pregatite de saptamana trecuta. Mihai Ghimpu, presedintele fractiunii Partidului Liberal, Mihai Godea, vicepresedintele fractiunii PLDM, si deputatul AMN Victor Osipov au condamnat guvernarea comunista, care a fraudat alegerile si a organizat devastarea presedintiei si parlamentului pentru a distrage atentia opiniei publice internationale de la falsificarea scrutinului. Vorbitorii au pledat pentru alegeri parlamentare anticipate, reiterand ca nu vor vota un presedinte comunist. Totodata, liderii PLDM, PL si AMN au cerut demisia conducerii Companiei „Teleradio-Moldova” – direct responsabila pe spalarea creierilor cetatenilor. Ca sa atenueze criticile aduse de Opozitie, Voronin l-a invitat la tribuna centrala pe deputatul comunist Marian Lupu. Acesta insa a fost luat prin surprindere si a spus ca, de fapt, la tribuna trebuia sa fie invitata „doamna…”. La care Voronin l-a intrebat „Si, n-aveti speech?”. Pana la urma, Lupu a vorbit, mai mult balbaindu-se, iar mesajul sau a fost mai degraba o felicitare pentru colegii care au ajuns in parlament.
Tot ieri, a fost format Biroul Permanent al parlamentului.
Deputatii se intrunesc si astazi in sedinta, pentru a constitui comisiile permanente.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *