Sănătate

Osteoporoza: Cum să-ți întărești oasele în mod natural

Nu este niciun secret că oasele puternice sunt esențiale pentru sănătatea noastră – ne mențin activi, reduc riscul de fracturi grave și protejează organele vitale. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, oasele noastre slăbesc. Este important să ne păstrăm oasele în formă.

Ce este osteoporoza, cum să vă dați seama dacă sunteți la risc și modalități simple de a vă întări scheletul cu remedii naturale.

Ce este osteoporoza
Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin slabe și fragile. Acest lucru le face mai susceptibile la fracturi. Osteoporoza este adesea numită “boala tăcută”, deoarece nu vă puteți simți oasele slăbindu-se și este posibil să nu aveți niciun simptom până când vă rupeți un os.

Femeile sunt semnificativ mai predispuse să sufere de osteoporoză decât bărbații. De ce se întâmplă acest lucru? Oasele sunt alcătuite din țesuturi vii care sunt în mod constant descompuse și înlocuite pe parcursul vieții noastre. Organismul dumneavoastră se bazează pe mineralele calciu și fosfat pentru a vă menține oasele sănătoase și puternice. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, organismul începe să absoarbă aceste minerale în loc să le rețină în oase, unde sunt necesare. Acest lucru cauzează o masă osoasă scăzută (un precursor al osteoporozei), sau cantitatea de minerale osoase din țesutul osos. În cazul osteoporozei, organismul pierde prea mult țesut osos sau nu produce suficient, sau ambele.

De ce crește riscul de osteoporoză odată cu vârsta
În timpul copilăriei, adolescenței și la începutul vârstei adulte, corpul dumneavoastră se apropie de masa osoasă maximă, sau de cantitatea maximă de țesut osos. Acest lucru are ca rezultat un schelet mai dens și mai puternic. Densitatea osoasă crește în aceste etape ale vieții deoarece se formează mai mult os decât se distruge. Majoritatea oamenilor ating vârful de masă osoasă între 25 și 30 de ani. După aceea, se pierde masă osoasă mai repede decât se creează.

Puteți cădea la 20, 30 sau 40 de ani și să vă puteți ridica fără să vă rupeți nimic, dar la un moment dat, la 50 de ani sau mai târziu, oasele își pierd densitatea și structura arhitecturală. Așadar, aceeași căzătură pe care ați avut-o acum 20 de ani poate duce acum la o fractură de os, spune Haim Vanek, endocrinolog și profesor asistent de medicină la University School of Medicine.

Deși cu toții pierdem densitate osoasă, intensitatea pierderii este diferită pentru fiecare, explică Marissa Blum, reumatolog. Pierderea densității osoase poate depinde de mai mulți factori, inclusiv dacă ați făcut o treabă bună în ceea ce privește aportul de calciu, dieta adecvată și exercițiile fizice pentru a obține o densitate osoasă bună, dacă ați trecut prin menopauză, iar genetica influențează, de asemenea, rata de pierdere a densității osoase.

Tratamente pentru osteoporoză
Există mai multe medicamente pentru osteoporoză pe care medicul dumneavoastră vi le poate prescrie, acestea fiind menite să încetinească rata de degradare a oaselor și/sau să accelereze procesul de formare a oaselor. Dar, în general, baza tratamentului este de a se asigura că pacientul primește suficient calciu și vitamina D și de a se angaja în exerciții fizice cu greutăți, adică o activitate fizică care antrenează mușchii și oasele, spune Dr. Vanek. Abia după ce aceste trei componente nu mai sunt suficient de eficiente va fi nevoie de medicamente pentru osteoporoză.

Femeile cu vârsta de 51 de ani și peste ar trebui să ia 1.200 mg de calciu pe zi. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate, cum ar fi brânza și iaurtul. Dar puteți obține cantitatea necesară de calciu și prin consumul de legume cu frunze verzi, pește gras, suc de portocale îmbogățit, migdale, semințe de chia și fasole neagră. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul din alimente și asigură reînnoirea și mineralizarea oaselor. Sursele naturale de vitamina D sunt peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile și laptele îmbogățit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *