Timpul Liber

Oul sau găina: oamenii de știință au stabilit ce a fost mai întâi

Oamenii de știință au pus capăt acestei controverse populare. Faimoasa întrebare dacă oul sau găina a fost prima care a apărut mai întâi este o întrebare permanentă.

De exemplu, oamenii de știință cred că găina a fost prima, observând că primii strămoși ai păsărilor și reptilelor moderne au dat naștere unor pui vii, în loc să depună ouă.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că speciile care depun ouă au evoluat de la cele care dau naștere. Ouăle au fost depuse de strămoșii dinozauri îndepărtați ai găinilor cu milioane de ani înainte de apariția primelor găini.

Oamenii de știință au stabilit acum că este posibil ca strămoșii găinilor să nu fi depus deloc ouă, așa cum făceau înainte.

Depunerea ouălor cu coajă tare a jucat un rol crucial în succesul evolutiv al speciilor cunoscute sub numele de amniote cu mai mult de 300 de milioane de ani în urmă, inclusiv mamifere, șopârle, crocodili și păsări.

Însă cercetătorii de la universitățile Bristol și Nanjing din China au descoperit că unele specii ovipare ar fi putut descinde din strămoși care erau vivipare sau care dădeau naștere unor pui vii, iar aceste specii pot trece de la unul la altul dintre cele două moduri.

Profesorul Michael Benton a declarat: “Putem fi siguri că mulți dinozauri au depus ouă cu coajă tare în evoluție. Studiul nostru nu schimbă acest lucru, dar schimbă ipoteza noastră conform căreia oul cu coajă tare a fost un fenomen foarte timpuriu care a fost esențial pentru succesul amniotelor. A existat o varietate mai mare de regimuri de reproducere, în special capacitatea de a păstra puii prin păstrarea embrionilor pentru perioade lungi de timp.”

Păsările, crocodilii și broaștele țestoase moderne depun ouă atunci când embrionul din interior se află într-un stadiu incipient de dezvoltare. Acesta crește în afara mamei și eclozează mai târziu.

Mamiferele își păstrează embrionii în interior, ceea ce este cunoscut sub numele de EER, permițându-le să se dezvolte în interiorul mamei înainte de a se naște vii.

Șopârlele și șerpii își păstrează embrionii în interior mai mult timp. Apoi, de obicei, continuă să depună ouă, dar unii pot da naștere la pui vii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *