Internațional

SVR acuză NATO că bagă Republica Moldova în război

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni NATO că s-ar pregăti intens pentru a implica Republica Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia prin presupusa militarizare a țării în contextul războiului în Ucraina vecină, se afirmă într-un comunicat al serviciului de presă al SVR, postat pe pagina sa oficială svr.gov.ru.

Bruxellesul a luat decizia să accelereze transformarea R.Moldova ‘într-un cap de pod avansat pe flancul estic al Alianței, ținând cont de înaintarea forțelor ruse în Ucraina’, se afirmă în document.

Astfel, R.Moldova, care până odinioară era o republică agrară pașnică, este transformată în poligon militar, susține SVR, potrivit căruia ‘se încearcă transformarea teritoriului republicii adecvat transferului rapid al trupelor NATO la granițele Rusiei’, deși Republica Moldova nu are graniță comună cu Rusia, spre deosebire de Ucraina vecină.

În acest scop, în Republica Moldova ar fi realizate proiecte pentru trecerea la ecartamentul feroviar european și creșterea capacității podurilor. S-ar construi centre logistice, depozite mari și spații pentru concentrarea de tehnologie militară. Aerodromurile Mărculești și Bălți, situate în apropierea teatrului de operațiuni ucrainean, sunt modernizate în vederea posibilității de a primi un număr semnificativ de aeronave de luptă și de transport militar.

În același timp, Serviciul de Informații Externe al Rusiei încearcă să-i intimideze pe cetățenii moldoveni, menționând că, în cazul unui ‘conflict direct’ între NATO și Rusia, aceștia vor primi ‘lovitura principală’ și vor deveni ‘carne de tun’.

Armata moldoveană, susține SVR, este în prezent ‘inundată de instructori militari’ din partea Alianței Nord-Atlantice, iar republica ar trece la standardele NATO de război. ‘Regimul vasal al Maiei Sandu este gata să satisfacă toate cerințele Occidentului pentru a nu fi alungat de la «pușculița cu bani»’, se afirmă în comunicatul citat.

SVR declară că NATO ar oferi sprijin material partidului proprezidențial ‘Acțiune și Solidaritate’ (PAS) înaintea alegerilor parlamentare din 28 septembrie. Potrivit SVR, dacă va câștiga, PAS ‘va anula statutul neutru al Republicii Moldovai, consacrat în Constituție’.

Pe fondul unor astfel de declarații, autoritățile de la Chișinău au expus anterior o poziție fundamental diferită, scrie The Moscow Times în versiunea sa în limba rusă, evocând o declarație a premierului moldovean Dorin Recean, care citând date ale serviciilor de informații de la Chișinău, afirmase la începutul verii că Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova pentru a desfășura până la 10.000 de militari în Transnistria separatistă.

Recean a avertizat asupra tentativelor Moscovei de a interfera în alegerile parlamentare din septembrie în R.Moldova și de finanțare a partidelor pro-ruse prin diverse canale ilegale, subliniind că Rusia a cheltuit în 2024 o sumă echivalentă cu 1% din PIB-ul Moldovei pentru campanii de influență.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat anterior că Kremlinul de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina lucrează pentru a transforma Transnistria într-un cap de pod pentru operațiunile sale hibrid împotriva Republicii Moldova, Ucrainei și țărilor membre ale UE.

În perspectivă, Rusia va încerca să transforme Republica Moldova într-un satelit al său, apreciază analiștii think tank-ului american.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov amenințase anterior în mod deschis Chișinăul, afirmând că dat fiind că ‘se grăbește în NATO’, Republica Moldova ar putea deveni ‘următoarea Ucraină’, notează The Moscow Times. ‘Rusia nu va permite ca cei 220.000 de cetățeni ai săi care trăiesc în Transnistria să devină victime ale încă unei aventuri occidentale’, afirmase Lavrov.

La recenta reuniune ministerială ASEAN de la Kuala Lumpur, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că, numai din ianuarie anul acesta, Rusia a pierdut 100.000 de soldați: ‘morți, nu răniți, morți’ în războiul pe care îl duce în Ucraina.

Rusia a declanșat în februarie 2022 o invazie neprovocată, ilegală și nejustificată în Ucraina vecină, sub pretextul protejării populației rusofone din Donbas. Conform media de la Kiev, la ora actuală în regiunile Donețk și Lugansk (carea formează Donbasul) aproape că nu au mai rămas deloc bărbați, întrucât ei primii au fost mobilizați să lupte împotriva forțelor ucrainene și în cea mai mare parte au căzut în lupte.

1 comentariu

  1. Bruxellles-ul nu are armată. Doar vor cheltui niște bani aiurea ca să nu plece americanii din Europa, singura garanție că rușii nu vor ataca militar țările ostile din UE. Restul sunt doar propagandă de o parte sau alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *