Eveniment

Avocații declanșează mâine grevă generală, în pofida discuțiilor purtate astăzi cu guvernul

Avocații declanșează mâine grevă generală, în pofida discuțiilor purtate astăzi cu autoritățile cu privire la modificările aduse Legii avocaturii. În semn de protest, apărătorii nu vor mai participa la ședințele de judecată, cu excepția cazurilor urgente, cum sunt cele privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive. Între timp, subiectul a generat numeroase reacții. Avocatul Poporului a atras atenția că amendamentele adoptate au fost votate fără respectarea principiilor de transparență decizională, iar opoziția a anunțat că va contesta modificările la Curtea Constituțională.

Au fost trei ore de discuții cu reprezentanții Parlamentului, Președinției și Ministerului Justiției, care însă nu i-au convins pe avocați să renunțe la grevă.

„Acțiunea de protest a avocaților, care am numit-o generic grevă ca să fie pe înțelesul tuturor, rămâne în vigoare. S-au făcut niște precizări ce ține de dosarele care sunt urgente, cum ar fi mandatele de arest, ordonanțele de protecție, prelungirea mandatelor de arest”, a declarat Victor Panțîru, membru al Uniunii Avocaților

Avocații susțin în continuare că amendamentele votate recent subminează independența și autonomia profesiei. Ei se arată nedumeriți de faptul că funcții precum cea de deputat sau primar pot fi deținute fără limită de mandate, în timp ce membrii Consiliului Uniunii Avocaților, ai Comisiei de etică sau ai Comisiei de licențiere sunt vizați de restricții stricte. Spre exemplu, avocații nu pot ocupa funcții în aceste comisii timp de trei ani după expirarea mandatului. Un alt amendament prevede introducerea reprezentanților numiți de Ministerul Justiției și din societatea civilă sau mediul academic în comisiile de licențiere și disciplină ale Uniunii Avocaților. Avocații consideră că aceste măsuri vor afecta autonomia organizației și creează riscul unor ingerințe din afara profesiei.

*„Noi, în calitate de avocați, avem obligația de a păstra secretul profesional. În cadrul acestor proceduri, normal că aflu anumite detalii. Persoanele care vin din afară, iarăși, nu-i clar cine le alege, cum le alege. Prezența lor intimidează”, a subliniat Victor Panțîru.

Nemulțumirea avocaților este generată și de interzicerea de a percepe taxe pentru examinarea sesizărilor cu privire la abaterile disciplinare depuse de clienți, judecători sau procurori. Potrivit autoarei amendamentelor, Efimia Bandalac, măsura se aliniază standardelor privind accesul liber la justiție și întărește dreptul la petiționare. Avocații atenționează însă că Uniunea se află în autogestiune, iar eliminarea acestor taxe ar afecta direct bugetul și capacitatea instituției de a gestiona procedurile disciplinare.

„Din aceste cotizații noi ne plătim secretariatul, salariile lor. Ne plătim printerul, hârtia, telefonul, internetul. E normal să avem taxe de secretariat pentru a ne acoperi niște cheltuieli elementare”, a mai punctat Panțîru.

La trei zile după adoptarea amendamentelor la Legea avocaturii, au apărut mai multe reacții critice. Avocatul Poporului a atras atenția asupra modului în care s-a derulat procesul legislativ, semnalând lipsa consultărilor cu avocații, fapt ce contravine principiilor de transparență decizională. Și opoziția a anunțat că modificările care încalcă principiile constituționale și recomandările Consiliului Europei, vor fi contestate la Curtea Constituțională. Cu o declarație a venit și Uniunea Națională a Barourilor din România. Membrii acesteia au îndemnat autoritățile de la Chișinău să revină la dialog instituțional, să respecte principiile consultărilor publice și să evite orice ingerință în organizarea profesiei de avocat.

Ministerul Justiției inițiază discuții cu reprezentanții Uniunii Avocaților, după anunțul grevei generale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *