Externe

“Pact cu diavolul”: de ce Kremlinul returnează zborurile directe către Georgia (VIDEO)

Decizia Kremlinului de a relua legăturile aeriene directe cu Georgia prezintă riscuri pentru securitatea națională și sporește tensiunile sociale. Politologul Vladimir Fesenko a exprimat această opinie ieri, în cadrul unei emisiuni.

El a reamintit că Georgia și Rusia nu mai au relații diplomatice din 2008. De fapt, există ocuparea de către Federația Rusă a teritoriului Georgiei, ceea ce i-a înfuriat cu adevărat pe mulți reprezentanți ai societății georgiene.

“Iar acum, ceea ce s-a întâmplat este o înțelegere cu diavolul. Și acesta este un joc viclean și diabolic al Kremlinului. Știți, este o astfel de combinație cu mai multe ținte. Pe de o parte, este un fel de gest amical prin care se spune că nu ai susținut sancțiunile împotriva Rusiei. Apropo, Georgia câștigă foarte activ ajutând, de asemenea, la ridicarea sancțiunilor. Fluxul acestui import paralel sau gri către Rusia de bunuri subsancționate trece prin Georgia”, a declarat Fesenko.

El a reamintit că Georgia aspiră să adere la Uniunea Europeană și la NATO. În același timp, Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidat la UE, în timp ce Georgia nu, tocmai din cauza problemelor interne.

Analistul politic a mai subliniat că Rusia deschide zboruri directe chiar acum, înaintea unui nou val de mobilizare ascunsă.

“Surse oficiale rusești spun că dacă anul trecut au fost înrolate 15 mii de persoane pentru serviciul militar, acum sunt gata să înroleze până la 100 de mii de persoane. Plus extinderea recrutării recruților în armată. Iar persoanele care vor fi în taberele de pregătire militară, vor fi, să spunem, procesate activ pentru a semna un contract de participare la acțiuni militare în Ucraina. Firește, multora nu le va plăcea acest lucru. Și este de așteptat să existe un nou val de emigrare din Rusia. Și aici, vă rog, ca Putin atât de viclean, poate trimite o parte din populația rusă protestatară în Georgia, iar în Georgia există deja tensiuni”, a spus Fesenko.

În opinia sa, alături de cei care se sustrag de la recrutare pot ajunge în Georgia și agenții FSB. În plus, există probleme economice: creșterea prețurilor imobiliare și a chiriilor în Georgia, în special în orașele mari, și așa mai departe.

“Deci este o problemă de tensiune socială și, cel mai important, un bun instrument pentru a pune presiune asupra Georgiei din interior. Acesta este riscul potențial. Și s-ar părea că această conexiune directă, cu zbor direct, este grozavă, este bună. Dar este, de asemenea, o modalitate de presiune asupra Georgiei, pentru că în acest fel este posibil să crească migrația spre Georgia și invers, să atragă cetățenii georgieni în Rusia, pentru că acolo există un deficit de forță de muncă. Aici este un impact negativ asupra structurii demografice a Georgiei. În plus, riscurile pentru securitatea națională a Georgiei”, – a declarat politologul.

El a precizat că nu întâmplător opoziția georgiană protestează vehement față de aceasta, percepând-o ca pe o etapă pregătitoare pentru reluarea relațiilor diplomatice, în ciuda faptului că ocupația teritoriilor georgiene continuă.

“Aceasta este o situație foarte controversată. Cred că a dus deja din nou la creșterea tensiunii politice interne în Georgia, iar această situație se poate înrăutăți”, consideră Fesenko.

Sursa UATV


1 comentariu

  1. O analiza foarte tampita. Cum sa devina Georgia membra NATO sau macar membra UE ? Voi realizati ce spuneti aici ? In primul rand, UE si NATO sunt legate. Nu poti deveni membru UE fara sa fii in NATO. Acest lucru nu il pricep moldovenii, la care e o situatie speciala: RM este vazuta ca o prelungire a Romaniei, in fel de RDG pt RFG, de aceea RM are acces grabit spre UE, prin interventia Romaniei. Si asta nu pricep moldovenii, ca Romania a garantat pr RM. In cazul Georgiei, nu are cine garanta pt ea. Ar fi putut Turcia, dar Erdogan nu e de incredere, iar sa fii vecin cu Rusia…. nu e bine pt afaceri, pt ca oricand poti fi invadat de Rusia si poti pierde toata agoniseala. Iata de unde legatura stransa intre UE si NATO: afacerile au nevoie sa fie protejate, adica investitorii sa nu-si piarda banii in zona respectiva. Iata de ce investitiile in RM sunt riscante, investitorii nevrand sa bage bani undeva unde Rusia poate invada si unde se pastreaza mentalitatea comunista. Daca nu era Romania, RM nu era invitata sa adere la UE pt ca nu exista conditiile pt asa ceva. Aceste conditii sunt fortate in RM de catre Romania in primul rand si acest lucru moldovenii nu il realizeaza… inca. Parerea mea e ca Georgia nu va fi nici membru UE, nici NATO, cel putin atat timp cat nici Turcia nu este. Si cine este Turcia in comparatie cu Georgia ? Incomparabile. Din aceste considerente…. acest articol si analiza lui este total gresita, inducand si sperante desarte pt Georgia si comparatii gresite cu RM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *