Papuc şi Botnari achitaţi, iar Starinschi condamnat…
Călăii care au dirijat măcelul asupra tinerilor reţinuţi ilegal în zilele de 7-10 aprilie 2009 sunt achitaţi sau avansaţi în funcţii, iar magistraţii bifează cu sentinţe pe numele unor poliţişti simpli, a căror vină trezeşte evidente semne de întrebare. Ieri, Curtea de Apel l-a condamnat pe fostul şef al Poliţiei criminale a sectorului Centru, Radu Starinschi, la doi ani de închisoare cu suspendare. Amintim că, în 2011, TIMPUL a realizat o investigaţie despre acest caz şi am descoperit că victima, Sergiu Creţu, a fost maltratată în alte circumstanţe şi de către alte persoane, iar acuzaţiile aduse lui Starinschi sunt inventate.
Sergiu Creţu a fost maltratat în seara de 8 aprilie 2009 de către un grup de poliţişti în civil, la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Eminescu din Chişinău. Locul incidentului este indicat şi în actele emise de Spitalul de Urgenţă. După ce i-au răsucit mâna şi l-au lovit cu fruntea de portbagaj, necunoscuţii l-au dus la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru. Poliţiştii de aici au declarat pentru TIMPUL că tânărul acuza din start dureri în mâna răsucită şi că a reuşit să iasă de aici în aceeaşi seară, inclusiv datorită unor cunoştinţe din poliţie.
O gafă a medicilor sau o probă falsificată?
Cu toate acestea, pe banca acuzaţilor n-au nimerit torţionarii, ci Radu Starinschi. Victima îl acuză că l-a bătut în Comisariat, lovindu-l de 50-100 de ori. De fapt, susţine Starinschi, în acea seară el se afla în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acest fapt este confirmat de mai mulţi martori, inclusiv de Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului Filat, care lucra atunci în calitate de jurnalist. Proba cea mai veridică a acuzării este că în registrul Unităţii de Gardă este indicat că Sergiu Creţu a fost preluat de către Starinschi. Adjunctul ofiţerului de serviciu de la Comisariat, Iurie Malachi, spune însă că toţi reţinuţii aduşi la Comisariat în aprilie 2009 de către alţi poliţişti din afara instituţiei erau înscrişi după Starinschi. Deşi mărturiile victimei se contrazic foarte des, acuzarea s-a bazat şi pe pelicula radiografică din dosarul penal, potrivit căreia Creţu a suportat o fractură a mâinii nu prin răsucire, ci prin lovitură. Anul trecut, TIMPUL a descoperit că respectiva peliculă îi aparţine altei persoane, internată la Salvare în altă zi.
Nu i s-a oferit nici dreptul la ultimul cuvânt
Ieri, Starinschi a fost condamnat fără să i se ofere dreptul la ultimul cuvânt, încălcându-i-se astfel dreptul la apărare. Dacă Curtea Supremă de Justiţie va lăsa în vigoare sentinţa, el nu va mai avea dreptul să activeze în organele de drept timp de doi ani. Declarându-se nevinovat, el susţine că-i va ataca în instanţă pe procurorii Julieta Devder şi Ion Bazatin, care i-au instrumentat dosarul, pe Sergiu Creţu şi pe avocaţii său, care i-au adus învinuiri nefondate. „Neavând nicio vină, nu mă aşteptam la o decizie atât de aberantă şi lipsită de temei. Doar s-au acumulat toate probele care demonstrează că în acea seară nu mă aflam la Comisariat şi că Creţu a fost maltratat în stradă”, spune poliţistul. Natalia Moloşag, avocata victimei, este de altă părere: „N-are decât să ne dea în judecată. El ne învinuieşte de falsuri şi minciuni, dar nu are dreptate”. Moloşag spune că pelicula radiografică i-ar aparţine chiar lui Creţu, însă în actul de expertiză medico-legală a rămas scris un alt număr din greşeala medicului legist.
Unde-s poliţiştii care l-au maltratat pe Creţu?
În opinia lui Starinschi, Curtea a luat o astfel de decizie din cauza discuţiilor tot mai aprinse din ultimul timp, prin care se cere tragerea la răspundere a torţionarilor din aprilie 2009. Apare o simplă întrebare: dacă admitem că şi Starinschi se numără printre torţionari, unde-s cei care i-au rupt mâna lui Creţu la reţinere şi de ce nimeni nu-i caută? Natalia Moloşag ne spune că în privinţa acelora a fost disjungat un alt dosar, dar mai mult nici ea nu ştie nimic despre ei. Şi procurorul Julieta Devder este în necunoştinţă de cauză în acest sens: „Nu cunosc. Persoanele acelea nu au tangenţă cu dosarul Starinschi, noi am examinat doar acţiunile sale”. De unde conchidem că poliţiştii care în mod sigur l-au maltratat pe Creţu sunt scoşi basma curată, iar Starinschi, a cărui implicare în acest caz este îndoielnică, este condamnat. Julieta Devder adaugă că „s-a făcut un lucru destul de mare, s-au adus probe suplimentare pentru a confirma vinovăţia inculpatului”. Dacă-i aşa, ce-i costă să facă un lucru mult mai mic şi să-i tragă la răspundere şi pe torţionarii lui Creţu? N-am vrea să credem că asta înseamnă reforma Procuraturii şi a justiţiei în RM…
Cazul Starinschi este al treilea din dosarele 7 aprilie în care poliţiştii sunt condamnaţi. În alte 19 cazuri, aceştia au fost achitaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!