Moldova

Parlamentul a fost dizolvat

Ultima zi a Legislativului a fost cu scandal în sânul coaliţiei de partide aflate la guvernare. Ieri, Parlamentul urma să se întrunească în ultima şedinţă la care să adopte câteva proiecte de rectificări bugetare. Întrucât, luni, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care şi-a angajat răspunderea pe aceste proiecte, liderii AIE au decis că nu mai are rost să se convoace deputaţii.

Scandal în interiorul AIE

Despre această iniţiativă a Guvernului se cunoştea, cel puţin neoficial, de câteva zile. Ideea nu era însă agreată de toţi liderii AIE. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a şi recunoscut, luni seară, într-o emisiune televizată, că scenariul convenit era să iasă toţi patru într-o conferinţă de presă şi să anunţe despre acordarea de ajutoare pentru pensionari şi păturile vulnerabile. Gestul liderului PLDM i-a luat prin surprindere şi i-a supărat pe colegii de Alianţă.

Ieri-dimineaţă AIE s-a convocat de urgenţă în şedinţa lărgită la care s-a discutat despre hotărârea de guvern din ajun. Membrii fracţiunilor PL, PD şi AMN au criticat PLDM că „a sfidat” Parlamentul. Liderii celor trei formaţiuni au acuzat că miniştrii au votat la Guvern fără să fie informaţi ce anume votează. În semn de protest faţă de criticile aduse, fracţiunea PLDM a părăsit şedinţa.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, şi-a exprimat regretul pentru situaţia creată: „Membrii Guvernului au ridicat mâinile, dar n-au înţeles ce au votat. Pentru noi, membrii AIE, au apărut mai multe semne de întrebare. Ce înseamnă asumarea responsabilităţii de către Guvern, când prim-ministrul a promis de la tribuna centrală a Parlamentului că va veni cu un proiect de lege de modificare a bugetului?”.

Marian Lupu, preşedintele PD, a fost la fel de dezamăgit de gestul „necolegial” al prim-ministrului Vlad Filat. „Guvernul îşi poate asuma această responsabilitate când intră în contradicţie cu Parlamentul sau viceversa. Noi n-am avut asemenea probleme. Parcă ajunsesem la o înţelegere şi prim-ministrul urma să vină în Parlament. Preşedintele PLDM a sfidat Parlamentul şi a dat o lovitură de graţie Alianţei, cu calcule electorale”, a menţionat Marian Lupu.

Şi Serafim Urecheanu, liderul AMN, s-a arătat nedumerit, deşi, spune el, nimeni din cei trei politicieni nu este împotriva alocării de bani păturilor social-vulnerabile. „Înţelegerile şi promisiunile prim-ministrului au fost altele. Noi am discutat ajustarea pensiilor şi nu compensaţii; sume mai mari pentru subvenţii în agricultură etc.”, a precizat Urecheanu.

Ghimpu: „Nouă ne-a reuşit doar să începem schimbarea”

La amiază, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat, în faţa presei, decretul de dizolvare a Legislativului. „Îmi pare rău că vin cu acest decret, întrucât cetăţenii ne-au votat pentru a realiza schimbarea, numai că aceasta urma să aibă loc în mandatul de patru ani. Nouă, AIE, ne-a reuşit doar să începem schimbarea”, a declarat Ghimpu.

Totuşi, liderul PL a spus că în acest an AIE a schimbat imaginea R. Moldova în faţa partenerilor externi şi a instituţiilor internaţionale. De asemenea, cetăţenii au avut toate posibilităţile de a se manifesta în ţară, în diverse domenii. „Şi cel mai important lucru: am reuşit să ieşim din situaţia grea din economie pe care am moştenit-o de la comunişti. Aşa ne-a fost norocul – să trecem printr-un referendum şi iarăşi alegeri anticipate”, a menţionat preşedintele interimar.

Guvernul şi-a prezentat raportul

Iniţial, Guvernul planificase să prezinte în Parlament raportul de activitate pentru un an de guvernare. Dar, deoarece şedinţa a fost anulată, premierul Vlad Filat şi-a citit raportul la Guvern, în faţa presei şi a miniştrilor. Ultimii însă nu au fost în componenţă deplină, lipsind reprezentanţii PL şi PD.

Discursul prim-ministrului a pus la încercare răbdarea jurnaliştilor. După aproape o oră, Vlad Filat i-a rugat „să asculte până la capăt”, a trecut peste câteva foi, după care a mai citit timp de vreo 20 de minute. Premierul a spus că, deşi a fost un an complicat, cu multe situaţii dificile, guvernul a reuşit, în linii mari, să realizeze ce şi-a propus, iar „rezultatul general este unul bun”: o creştere economică de 5,6%, majorarea alocaţiilor sociale, stabilirea unor relaţii excelente cu partenerii externi, apropierea de UE etc.

Referitor la criticile colegilor de Alianţă, Filat a afirmat că nu înţelege „această reacţie bolnăvicioasă”, remarcând totodată că îi tratează „cu înţelegere” pe colegi: „Va trece şi această zi şi se va reveni la normalitate”. „Am argumentat ieri de ce am mers pe această cale. În cazul în care mergeam pe procedura parlamentară, nu aveam cum să aprobăm acest proiect în forma propusă… Ca să acoperi toate dorinţele exprimate (de ceilalţi lideri AIE – n.r.) era nevoie nu de 426 mln. lei, ci de 3 mlrd. Pericolul era ca acest proiect să nu fie aprobat”, a spus prim-ministrul.

Deşi cu supărări, regrete şi critici destul de dure, cei patru lideri ai AIE şi-au mulţumit reciproc pentru colaborare şi au asigurat că Alianţa există, chiar dacă de astăzi, neoficial, partidele componente au şi intrat în campania electorală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *