Parlamentul va avea un secretar general
După o pauză de câteva săptămâni, deputaţii s-au întrunit, ieri, în comisiile de specialitate, în cadrul cărora au avizat mai multe proiecte de legi pentru şedinţele Parlamentului, care vor fi reluate până pe 10 februarie.
Igor Corman, preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, a declarat pentru TIMPUL că cel mai important aviz l-au dat pentru modificarea Legii cu privire la paşapoarte. „Este în corespundere cu Planul de Acţiuni semnat cu UE. Totodată, este vorba despre anumite categorii de persoane care nu sunt în stare să aibă paşapoarte biometrice – au deficienţe fizice sau le refuză din motive religioase”. Corman a precizat însă că acest lucru este provizoriu, pentru că „Guvernul va veni cu o nouă iniţiativă, în care legea respectivă va fi modificată şi mai mult, inclusiv introdusă noţiunea de „paşaport temporar”.
La Comisia administraţie publică şi dezvoltare regională s-a discutat un proiect de lege ce ţine de modificarea structurii Parlamentului. Preşedintele comisiei, Eduard Muşuc, a declarat pentru TIMPUL că, „potrivit proiectului, se lichidează Aparatul Parlamentului şi se introduce Secretariatul Parlamentului, inclusiv funcţia de „secretar general”. De asemenea, este introdusă noţiunea de asistent al deputatului. Este vorba de o persoană care va activa alături de parlamentar pentru a spori calitatea procesului legislativ”. Muşuc a precizat că raportul final, care va fi prezentat de comisie, încă n-a fost aprobat şi se va reveni asupra lui la următoarele şedinţe. Proiectul respectiv a fost propus de către un grup de deputaţi din toate fracţiunile.
Totodată, proiectul de lege propus de deputatul comunist Sergiu Sârbu, privind reluarea de către ei a controlului asupra Curţii de Conturi, CCA şi CEC n-a fost avizat nici pozitiv, nici negativ, urmând ca aceasta s-o decidă plenul Parlamentului. Scretarul Comisiei economie, buget şi finanţe, Valeriu Guma, a declarat că ieri au fost aprobate bugetele mai multor instituţii, printre care ANRE, Curtea de Conturi (CC), CNPF etc. Potrivit lui Guma, CC a venit cu propunerea de a suplini numărul angajaţilor cu zece auditori. Şi ANRE a cerut ieri Parlamentului să aprobe un buget cu două milioane de lei mai mult (18 mln., faţă de 16 mln.).
La comisia Securitate naţională, apărare şi ordine publică au fost avizate mai multe proiecte de lege ce ţin de MAI, SIS etc. „Am remis spre aprobare plenului Parlamentului şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea istorică şi juridico-politică a regimului totalitar comunist din R. Moldova, pentru completarea art. 4 – excluderea secerii şi ciocanului din simbolica partidelor moldoveneşti”, ne-a spus Alexandru Cimbriciuc, vicepreşedintele comisiei.
Menţionăm că în cadrul Legislativului activează zece comisii permanente. Şedinţa Parlamentului va avea loc în perioada 8-10 februarie 2011.