“Paștele blajinilor” Cu ce fel de pomeni merg moldovenii la cimitir…
Tradiţionalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu seturi de cratiţe, pleduri şi chiar umbrele. Am întrebat câţiva oameni ce preferă moldovenii să pună pe morminte şi să dea de pomană atunci când se adună să-i comemoreze pe cei plecaţi la Dumnezeu. Pentru a observa care dintre clienţi sunt mai ingenioşi – cei care îşi fac cumpărăturile la Piaţa Centrală sau cei care preferă centrele comerciale din capitală -, am mers să vorbim cu vânzătorii şi cumpărătorii din aceste locuri. Peste tot am constatat că, indiferent de preţul farfuriei şi locul de unde este procurată, aceasta rămâne să fie prima în lista preferinţelor moldovenilor pentru pomenile de la Paştele Blajinilor.
Elena, vânzătoare
Moldovenii cumpără ouă, pască şi dulciuri. Asta o fac mai ales orăşenii care merg la ţară, unde au înmormântaţi părinţii sau alte rude. Fiecare cumpără după posibilităţile sale. Unii cumpără şervete şi veselă pentru bucătărie, chiar şi seturi de vase pentru gătit, dar cei mai mulţi caută lucruri ieftine: farfurii, căni, pahare… Aşa se făcea şi mai înainte, iar oamenii continuă tradiţia.
Antonina, cumpărătoare
Pentru pomenile pe care le vom da la Paştele Blajinilor cumpărăm, în primul rând, şervete şi veselă, apoi – bomboane, chifle, pască şi lumânări. Nu vă pot spune câţi bani cheltuim. Mergem la cimitir o dată pe an şi trebuie să respectăm tradiţiile, ca să nu ne fie ruşine în faţa celor morţi. Fiecare cheltuieşte în funcţie de mărimea buzunarului său. Important este să ne pomenim morţii, chiar dacă nu avem prea mulţi bani.
Iulia, cumpărătoare
Am cumpărat căni. Sunt la pensie şi mai mult de 200-300 de lei nu-mi pot permite să cheltuiesc. De obicei, mai găsesc nişte farfurii, prosoape… Toţi cunoscuţii noştri dau de pomană aceleaşi lucruri.
Vasile, cumpărător
Moldoveni cumpără şi dau de pomană chiar şi umbrele. Cele mai întrebate sunt cele ce au culorile cameleonului. Mai ales că timpul de afară este ploios şi mulţi se vor bucura de asemenea pomeni…
Valentina, vânzătoare
Mă bucur că am reuşit să vând foarte multe vase pentru fructe, dulciuri, dar şi platouri. Se vând bine cele care au preţuri mici. Cel mai scump obiect pe care l-a cumpărat un creştin de la mine a fost în sumă de 500 de lei. Oamenii cumpără veselă şi de 350 de lei.
Liuba, vânzătoare
Oamenii caută farfurii, căni şi ulcioare. Farfuriile mele le puteţi cumpăra doar cu patru lei bucata. În piaţă acestea sunt mai scumpe. Fiicele mele au plecat să locuiască în Rusia. Am rămas singură şi cu asta mă ţin – vând lucrurile de care nu am nevoie şi astfel câştig bani pentru pâine.
Preotul Ioan Ciuntu,
parohul Catedralei „Sf. Teodor Tiron şi Teodora de la Sihla”
Fiecare dintre noi face fapte bune şi fapte mai puţin bune. Jertfa pe care o aducem la cimitir este o pomană pentru sufletul şi pentru uşurarea păcatelor celui răposat. Pomenile se dau celor necăjiţi şi înfometaţi, celor care duc lipsă de îmbrăcăminte. Ei îi vor pomeni şi se vor ruga pentru răposaţi, pentru jertfa şi pomana pe care o primesc.
Este bine dacă dai pomeni celor necăjiţi şi asta nu se face din interes sau cu pompă în faţa semenilor tăi. A le înşira toate ca la târg şi a da lucruri scumpe cui îi trebuie şi cui nu-i trebuie nu este potrivit nici la prohod, nici la pomenire. Să nu uităm că Biserica întotdeauna ne-a îndemnat să nu exagerăm…
ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA TIPĂRITĂ A COTIDIANULUI NAȚIONAL TIMPUL. VINERI 20 APRILIE.