Actualitate

Pe vremea lui Stalin, Republica Moldova avea 6 judetețe. Maia Sandu și PAS promit o reformă, dar refuză să folosească cuvântul județ pentru a nu-i supăra pe ruși

La 1 ianuarie 1941, Stalin a fondat actuala Republica Moldova pe un teritoriu furat de la români, dar fiind un bun „gospodar” a decis s-o împărtă în 6 județe mari.

Diviziunea administrativă a R. Moldovenești din 1941:

  • numărul total de județe – 6
  • numărul total de districte – 58
  • numărul total de consilii sătești – 1132
  • Numărul total de orașe – 14, inclusiv 4 orașe de subordonare republicană
  • numărul total de așezări – 11
  • capitala RSS Moldovenești, orașul Chișinău

Cele 6 județe ale Republicii Moldova din 1941 erau – Bălți, Bender, Cahul, Chișinău, Orhei și Soroca

Astăzi, guvernarea care se laudă prin Europa că face eforturi nemaivăzute de reformare a R. Moldova, promite că va face o reformă teritorial administrativă timp de 7 ani, adică până în 2030, mai exact ea ar trebuie să fie gata peste mai mulți ani după ce le expiră actualul mandat.

În prezent, Moldova visează să ajunge în UE, fiind împărțită în 35 de unități teritoriale: 32 de raioane, două municipii (Chișinău și Bălți; în Moldova sunt mai multe municipii, dar anume acestea două sunt unități administrative independente, iar celelalte – sunt parte ale altor raioane) și unitatea teritorială autonomă Găgăuzia.

Actuala divizare teritorială a fost decisă de Vladimir Voronin în 2003, când comunistul a anulat judetețele care au funcționat din 1999, și în care partenerii de dezvoltare au investit sume colosale.

Conform unei strategii vehiculate în presă, reforma PAS ar implica formarea a 5 regiuni și 10 districte:

  • Regiunea administrativă Nord
  • Regiunea administrativă Centru
  • Regiunea administrativă Sud
  • Municipiul Chișinău
  • Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia

10 „districte” ale PAS:

  • Districtul Bălți (municipiul Bălți, raioanele Fălești, Glodeni, Râșcani și Sângerei)
  • Districtul Căușeni (raioanele Căușeni, Anenii Noi și Ștefan Vodă)
  • Districtul Cahul (raioanele Cahul, Cantemir și Taraclia)
  • Districtul Edineț (raioanele Edineț, Briceni, Dondușeni și Ocnița)
  • Districtul Hâncești (raioanele Hâncești, Basarabeasca, Cimișlia și Leova)
  • Districtul Orhei (raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești)
  • Districtul Soroca (raioanele Soroca, Drochia și Florești)
  • Districtul Ungheni (raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni)
  • Găgăuzia
  • Municipiul Chișinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Puterea din Republica Moldova îi este frică de propria umbră. Rușine! Nu așa se europenizează o gloată de neghiobi și imbecili la scară mare.

  2. Implicit e vorba si de Basarabia.
    mediafax.ro/externe/ambasadorul-chinei-la-paris-provoaca-un-mare-scandal-diplomatic-aceste-tari-din-fosta-urss-nu-au-un-statut-real-in-dreptul-international-reactia-frantei-21821262
    Cumva trebuie urgentata reunirea care musai sa fie la pachet cu derusificarea. Din pacate anumiti politruci nu apasa acceleratia, au propriile lor motive. Unii se asteapta ca ofensiva ucraineana sa aiba succes limitat sau chiar zero si spera ca asa-zisa operatiune speciala sa cuprinda si alte locuri, motiv pentru care repeta de zor kalinka. Altii se tem ca nu cumva sa scape fraiele din maini pe fundalul revigorarii nationalismului romanesc, asa ca n-au nimic impotriva posibilitatii ca muscalii sa ajunga la gurile Dunarii.

    1. Basarabia se taraste ca un melc cu reformele si Unirea pentruca este condusa de o femeie. Oricare femeie ar fi ea depe glob. Femeile au capacitate dar ele nu sunt facute pentru vremuri violente razboinice , invazii si crime. Acum ne trebue barbatzi cu conceptzii de barbat gata sa moara pentru tzara si idealul UNIRII. Femeile sunt periculos de prudente pentru a nu spune ca sunt foarte fricoase, mai ales fatza de vechii stapani , rusii . Si apoi garnitura dela conducerea basarabiei este constituita de oameni educatzi in lagarul komunist , ceea ce spune totul. Nu am auzit in ultimele doua milenii femei care sa si de viatza pe un front, in afara de Ecaterina Teodoroiu si Jeanne d’Arc. Are Basarabia o Ecaterina Teodoroiu ??? Da, are foarte multe, printre femeile UNIONISTE.

      1. Te poti lua de Maia din ce motive doresti, dar gresesti daca te iei de ea pentru ca e femeie. Meritocratia ar trebui sa fie etalonul. Altfel, cel mai vajnic barbat sa nu uite ca-i nascut de o femeie. Femeile, atunci cand lucreaza pentru ceva mai inalt, de pilda ideea nationala, pot face lucruri mari la fel ca barbatii, si pentru asta nu-i musai sa fie in transee. Amintesc de eforturile inimoaselor romance din Ardeal care au facut colecta publica pentru ajutorarea armatei romane care lupta pentru independenta. Nu o putem ignora pe regina Maria – regina soldat, care la modul propriu si-a lasat inima pentru Romania Mare. Nu putem uita de Escadrila Alba cu cu femei piloti, acestea au executat misiuni de recunoastere si transport militar, nu s-au limitat la evacuarea ranitilor, aspect onorabil oricum. La rezistenta din munti au participat activ si femeile. La temnita de la Mislea multe femei au patimit. Sa-ti amintesc un exemplu mai recent, Maria Isaicu romanca de dincolo de Nistru, asasinata in 1991 pentru ca purta drepelul romanesc. Respect pentru jertfele feminine si masculine pe altarul romanismului. Ca exista o droaie de exemple contrare, de acord, insa la fel e si in cazul barbatilor. Ca morbul comunistoid a infectat nenumarati politicieni, inclusiv femei, e real. Dar cine stie, poate vine vremea socotelilor.

  3. Judet este denumirea corecta istorica si nationala, cuvant de origine latina ce vine de la “jude” persoana care avea prerogative de a judeca pricini de pe un anumit teritoriu, prin extensie de la ĺocul unde se judecau pricinile la teritoriul pentru care exista jurisdictie. De notat ca prerogativele de a putea judeca proveneau de la autoritatea suprema civila a unui regat sau a unei “tàri” functie de marimea acesteia.
    Termenul de raion este de origine franceza, deci nu rusa, si provine de la faptul ca pe o harta sau inscriptie cartografica separarea suprafetelor se face prin dungi ce delimiteaza locuri colorate diferit. In perioada stalinista au existat si in Romania raioane care erau subdiviziuni ale regiunilor si care se constituiau in jurul unor comune mai mari. Din 1968 s-a revenit la impartirea Romaniei in judete sl, orase si comune pana in prezent existand 41 de judete si o capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *