Ultima oră

Pensionarii moldoveni VÂND viitorul tinerei generații pentru o pungă cu hrișcă și ulei!

Pentru actorii politici implicați în alegerile Prezidențiale este extrem de important să cunoască profilul și numărul de alegători, care în prezent se află în țară. Mai multe despre modificarea numărului populației de peste 18 ani găsiți aici.

În analiza de mai jos mă voi opri asupra structurii pe vârstă a populației care la momentul dat se află pe teritoriul țării (doar dreapta Nistrului).

În zece ani de zile populația din țară s-a redus cu 317 mii persoane

La alegerile Parlamentare din 2010 în Moldova erau 2.958 mii persoane, iar în prezent numărul lor s-a redus cu 317 mii până la 2.640 mii persoane. Această reducere se datorează la doi factori de bază: 1) scăderea naturală a numărului populației țării cu 25 mii persoane și 2) migrația a 292 mii persoane.

De la ultimele alegeri Prezidențiale din 2016 populația care se află în Moldova (malul drept) s-a redus cu 184 mii persoane. Însă cele mai mari schimbări s-au produs în structura de vârstă a populației.

78% din reducerea populației din ultimii 4 ani este determinată de scăderea numărului celor tineri
Din cei 184 mii persoane cu cât s-a redus numărul populației din ultimii 4 ani de zile peste 78% sau 143 mii revine tinerilor cu vârsta de 18-29 ani.

La alegeri Prezidențiale din 2016 tinerii erau în număr de 524 mii persoane și reprezentau 23,6% din populația cu drept de vot. În 2020 numărul lor s-a redus până la 381 mii persoane și ei reprezintă doar 18,4% din numărul total de alegători.

Numărul lor a scăzut dramatic și fără precedent în istoria noastră cu 27,4% și asta în doar în 4 ani de zile, iar ponderea lor în numărul celor cu drepturi de vot s-a redus la fel de dramatic.

Persoanele de peste 60 ani devin cel mai mare grup electoral

Unica grupă de vârstă care a înregistrat modificări pozitive sunt a persoanelor de peste 60 de ani, care în 4 ani de zile a crescut cu 9,8% sau de 51 mii persoane. În 2016 numărul lor se ridica la 524 mii și ei reprezentau 23,6% din populația cu drept de vot. În prezent numărul lor a crescut până la 575 mii persoane și ei reprezintă 27,8% din numărul celor cu drept de vot.

Până în 2016 persoanele de peste 60 de ani erau cel mai mic grup electoral ca număr total, însă impactul lor era vizibil datorită prezenței ridicate la urnele de vot. În 2020 ei au devenit al doilea ca mărime grup electoral fiind depășiți numeric doar de persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-44 ani, însă anume acest grup de persoane mature, în prezent conform cercetărilor IDIS Viitorul este grupul cu cea mai mare creștere a înclinație spre emigrație.

Putem afirma cu certitudine că la următorul scrutin cel mai mare grup electoral vor fi persoanele de peste 60 de ani.sursa
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *