Editorial

Pericolul globalizării şi fobiile tradiţionaliştilor

La prima vedere s-ar părea că aceşti antieuropeni au dreptate, un stat fără identitate şi tradiţii nu mai poate fi numit stat, e vorba de un conglomerat de oameni uniţi de culoarea paşaportului şi adunaţi în limitele graniţelor geo-politice. Totuşi, sunt de părerea că nu ne paşte nici un pericol de globalizare în condiţiile în care nu suntem siguri de identitatea noastră naţională şi de limba pe care o vorbim. Mai mult, ne ţinem de nişte tradiţii intolerante şi distructive în care libertatea şi integritatea individului se află pe ultimul loc. Haideţi să vedem care sunt tradiţiile noastre strămoşeşti ce riscă să dispară odată cu invazia globalizării.
Violenţa tradiţională
„Femeia nebătută e precum casa nemăturată”, spune un proverb de-al nostru din moşi-strămoşi. Avem o tradiţie frumoasă de a fi violenţi şi a bate femeia, copilul sau animalul din curte. Ne place să discriminăm femeile atunci când le vedem la volan sau în orice altă ipostază decât cea de gospodină cuminte care trebăluieşte ziulica întreagă prin gospodărie. Odată cu integrarea în UE, această tradiţie frumoasă ar putea să dispară. Mai mult, tradiţionaliştii care-şi bat femeile ar risca să fie amendaţi sau chiar să facă puşcărie. Nu trebuie să permitem globalizării să ne distrugă această tradiţie frumoasă – ne-am bătut femeile din cele mai vechi timpuri, avem dreptul moral şi sfânt să le batem mai departe.
Intoleranţa şi valorile creştine
Avem o tradiţie frumoasă a intoleranţei faţă de tot ce este străin, trecută prin sita pseudocreştinismului. Mergem la biserică şi credem în Dumnezeu, însă suntem gata să-i omorâm pe toţi cei care sunt de altă confesiune sau au o altă orientare sexuală. Chinezii sunt perverşi, ruşii sunt beţivi, arabii sunt răpănoşi, americanii sunt proşti, iar homosexualii sunt cei care ne distrug familiile şi ne bat soţiile până la sânge. Odată cu globalizarea şi această tradiţie va trebui să dispară, iar creştinul moldovean nu va fi niciodată de acord să fie egal cu un musulman, catolic, buddist sau, Doamne fereşte, un homosexual.
Limba şi identitatea
Odată cu globalizarea riscăm să rămânem fără limbă şi identitate naţională. Chestia interesantă constă în faptul că nici până acum nu ne dăm seama ce limbă vorbim şi care este identitatea noastră naţională. Suntem ba cu ruşii, ba cu românii şi nu suntem în stare să vorbim corect măcar o limbă. Globalizarea ne-ar impune să vorbim la perfecţie vreo trei limbi internaţionale, iar creierele gingaşe de moldovean riscă să explodeze de la atâtea cunoştinţe.
Tradiţia celor 99 de cumetri
Moldovenii au o tradiţie frumoasă a cumetrismului, şi o respectă peste tot: la şcoală, la serviciu, la primărie, în scara blocului, în guvern şi în parlament. Moldovenii nu suportă să audă de concursuri publice pentru ocuparea anumitor funcţii. Cumătrul e mai presus decât profesionistul, o ştie orice moldovean. Moldovenii adoră cumetrismul şi nănăşismul, iar odată cu europenizarea această tradiţie frumoasă va dispărea şi mulţi vor fredona cu lacrimi în ochi celebrul şlagăr „99 de cumetri.”
În concluzie, avem o ţară plină de tradiţii frumoase. Vorbim o limbă dulce (chiar dacă ne certăm pe seama ei) şi ne identificăm cu o naţiune exotică pe care nu ştim s-o definim pe nume nici până acum. Să păstrăm aceste tradiţii strămoşeşti şi să oprim invazia globalizării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *