Social

Persoanele cu dizabilități din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți severe la utilizarea transportului

Transportul public supraaglomerat, punctele de trecere periculoase și drumurile proaste sunt riscante pentru oricine. Pentru persoanele cu dizabilități, aceste pericole sunt accentuate. Mulți participanți la studiu au raportat probleme de mobilitate, care au împiedicat participarea lor deplină la viața socială și economică și i-au împiedicat să joace un rol activ în comunitățile lor.

Cercetarea s-a bazat pe un sondaj la care au participat 100 de persoane cu dizabilităţi. Fiecare a doua persoană intervievată în cadrul studiului a descris călătoriile către instituțiile de învățământ ca fiind periculoase. Fiecare al cincilea respondent întâlneşte dificultăţi de transport când vrea să meargă la doctor. Chiar și traversarea drumului este îngrijorătoare pentru 40 la sută dintre persoanele intervievate.

Principalul tip de transport utilizat de persoanele cu dizabilități pare a fi troleibuzele, folosit de 52 la sută dintre respondenți. Călătoriile pietonale, fie pe jos sau în scaunul cu rotile, de asemenea predomină pentru 47 la sută dintre persoanele chestionate. Autobuzele şi maxi-taxi-urile par mai puțin prietenoase și accesibile, precum și automobilele, doar un singur respondent menţionând că are în dotare unul adaptat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an sunt rănite între 20 și 50 de milioane de persoane și 1,2 milioane sunt ucise pe drumurile din lume. Accidentele rutiere sunt cauza principală a leziuni la cap, iar aproximativ 30 la sută dintre cei răniți pe drumuri rămân cu dizabilitate permanentă.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *