Istorie

(Personalitatea zilei) Gogu Constantinescu, cel mai mare inventator român

Numele lui Gogu este înscris alături de marii inventatori ai secolului XX Edison, Marconi sau Bell. În contul lui Gogu Constantinescu figurează peste 317 de brevete de invenție, dintre care o parte au fost patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie și Franța. Cu toate că opera lui Gogu Constantinescu este de o valoare inestimabilă, ea nu a fost cunoscută îndeajuns, în bună parte datorită caracterului secret dat de utilizările preponderent militare ale unor invenții, iar pe de altă parte puținelor publicații referitoare la aceasta. Primul volum publicat în 1918 la Londra, într-un număr limitat de exemplare, a fostdeclarat secret de către guvernul Marii Britanii, din cauza explicațiilor pe care le avea noua teorie în domeniul armelor și mijloacelor de război. 

Omul de știință și inginerul Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat și aplicat Teoria Sonicității, o nouă știință referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide sau gaze. Gogu Constatinescu a rămas în istoria aviației britanice datorită invenției dispozitivului de tragere sincronizată, care permitea instalarea mitraliere în fața avioanelor de vânătoare din primul război mondial. Invenția le-a permis Marii Britanii să câștige supremația asupra avioanelor germane. Domeniile atinse de geniul lui Gogu Constatinescu au fost foarte diverse, realizările practice fiind impresionante, dintre acestea menționăm o mică parte:

A promovat utilizarea betonului armat. A construit primul pod în arc din beton armat din România (peste râul Doftana).

A materializat primul tun sonic.

A construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile și locomotive, fără ambreiaj și roți dințate, bazată pe efectul inerțial al maselor în mișcare.

A gândit primul Hidroglisor care a fost materializat în jurul anilor 1970 de către ruși.

A demonstrat efectul termic al sonicității prin realizarea primului calorifer sonic.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *