Peskov: Plafonarea prețului petrolului rusesc impusă de Occident ar destabiliza piețele energetice mondiale, dar nu va afecta capacitatea Moscovei de a-și susține „operațiunea militară specială” din Ucraina
Kremlinul a declarat luni, 5 decembrie, că o plafonare a prețului petrolului rusesc impusă de Occident ar destabiliza piețele energetice mondiale, dar nu va afecta capacitatea Moscovei de a-și susține „operațiunea militară specială” din Ucraina, informează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia pregătește modul în care va răspunde la inițiativa G7 și a aliaților de a plafona prețul petrolului rusesc.
”Rusia și economia rusă au capacitatea necesară pentru a satisface pe deplin nevoile și cerințele operațiunii militare speciale”, a declarat astăzi Peskov reporterilor, întrebat dacă plafonarea prețurilor va afecta campania militară a Rusiei în Ucraina.
Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune militară specială”.
De asemenea, Peskov a mai adăugat că plafonarea prețurilor ar „destabiliza complet” piețele globale de energie și le-a spus europenilor că ar trebui să se pregătească pentru prețuri mai mari, relatează Hotnews.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului din Europa, a crescut luni cu 1,7%, la 87,01 dolari pe baril, în urma deciziei Uniunii Europene de a adopta plafonul de preț pentru petrolul rusesc, care interzice, de asemenea, asigurătorilor europeni să ofere polițe de acoperire pentru petrolierele care transportă petrol rusesc la prețuri peste prag, relatează sursele citate.
Prețul petrolului rusesc a fost plafonat
Luni a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte state puternic industrializate, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.
Vineri, Națiunile G7 și Australia au convenit un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, după ce membrii UE au învins convins Polonia, care dorea un preț și mai mic. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, potrivit Reuters.
Vicepremierul rus Alexander Novak a calificat această decizie drept o interferență grosolană care contravine regulilor comerțului liber și care va destabiliza și mai mult piața.