Actualitate

Peste 200 km de reţele de apă şi canalizare din Chişinău urmează a fi reabilitate

Un obiectiv stabilit pentru anul 2015 de către furnizorul de apă este iniţierea, în premieră în ultimii 50 de ani, a unui vast program de reabilitarea, inclusiv, cu schimbarea completă a branşamentelor de apă potabilă ale blocurilor de locuinţe, transmite IPN.

Potrivit ACC, un obiectiv pentru anul curent este şi iniţierea, de comun acord cu autorităţile publice locale şi gestionarii blocurilor de locuinţe, a unui vast volum de lucrări de reabilitare a reţelelor perimate de apă din interiorul blocurilor de locuinţe. La fel, este preconizată proiectarea şi reabilitarea staţiilor de pompare a apei brute, potabile şi apelor uzate, care prevede înlocuirea pompelor şi cablurilor electrice.

Furnizorul îşi propune să modernizeze treptat sondele arteziene de apă din Chişinău, cu creşterea considerabilă a duratei de exploatare şi asigurare a rezervelor în situaţii excepţionale. La fel, urmează a fi implementate sisteme automatizate de monitorizare non-stop a calităţii apei brute şi tratate la Staţia de tratare a apei Chişinău şi, după caz, la alte staţii de pompare. O altă prioritate este încheierea contractelor cu consumatorii din apartamentele blocurilor de locuinţe, dar şi reîncheierea contractelor existente şi instalarea şi deservirea contoarelor la branşamentele de la casele individuale.

Printre performanţele înregistrate de către ACC în anul 2014 se numără lucrările investiţionale şi de reparaţie capitală a apeductului şi reţelelor de canalizare din municipiu, dar, în special, la reţelele din străzile care urmează a fi reparate capital de către municipalitatea Chişinău şi la care nu s-a intervenit cu lucrări capitale de mai bine de 50 de ani. Anul precedent au fost finalizate lucrările de schimbare completă a reţelelor de apeduct şi canalizare din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, strada Vasile Alecsandri şi Constantin Negruzzi, cu o lungime totală de 9,2 kilometri.

În 2014 a fost finalizat proiectul pilot de utilizare în agricultură a nămolului provenit din apele epurate, în scopul cercetărilor ştiinţifice. Graţie acestui proiect, regia a primit undă verde pentru utilizarea pe larg în agricultură, în următorii ani, a nămolului provenit din apele uzate epurate. La fel, au fost modernizate două staţii de pompare regionale de apă, inclusiv prin dotarea cu sistem automatizat de dezinfectare a apei cu hipoclorit de sodiu. O altă realizare este şi majorarea numărului de clienţi cu 1,5 mii şi asigurarea unui nivel de achitări a serviciilor prestate de peste 100%.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *