Peste 90 la sută din subvențiile pentru agricultură sunt orientate către investiții
În Raport se arată că subvențiile curente nu sunt prea eficiente. De asemenea, o problemă rămâne a fi pentru toate tipurile de subvenții nivelul scăzut de integrare a fermierilor mici și mijlocii în programele de subvenționare. Nu sunt clare beneficiile Serviciului de prevenire a grindinei, deși sumele alocate pentru acesta cresc de la un an la altul. Și Serviciul de irigare are o eficiență joasă, din cauza utilizării sistemelor de irigare vechi, care sunt, practic, neoperabile.
Raportul BM recomandă reducerea ratelor subvențiilor și a plafoanelor la sumele subvențiilor, în scopul sporirii accesului la acestea a mai multor producători. De asemenea, se cer eliminate treptat sau imediat subvențiile pentru asigurări în agricultură, precum și pentru Serviciul anti-grindină.
Pe termen mediu, se propune examinarea opțiunii de oferire a subvențiilor doar producătorilor agricoli mici și mijlocii. Raportul BM relevă că Moldova alocă 2% din PIB pentru susținerea sectorului agricol. Susținerea statutului pentru acest domeniu include cheltuieli bugetare directe, prin oferirea subvențiilor și acoperirea cheltuielilor pentru servicii (1,4 % din PIB sau 3,6% din bugetul public național), precum și cheltuieli fiscale. Aceste cheltuieli publice pentru domeniul agricol sunt mai mari decât în multe țări din Europa şi Asia Centrală, precum din asemenea țări, membre ale UE precum sunt Romania și Bulgaria.
Sursa: agrotvmoldova.md