Pirkka Tapiola, despre reglementarea transnistreană
„Este foarte important, în primul rând, să ne bazăm pe aşa-numita abordare constructivă”, a spus diplomatul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
„În al doilea rând, să ajungem să demonstrăm, prin această cooperare între ambele maluri, că este vorba de o relaţie câştig-câştig. Că ambele părţi, ambele maluri vor avea doar de câştigat, se vor putea dezvolta, moderniza şi întruni tot succesul, în cazul în care vor coopera şi vor identifica acest interes comun”, a spus Pirkka Tapiola.
Vorbind despre formatul de reglementare transnistreană 5+2, diplomatul a menţionat că acesta este mecanismul existent actualmente şi care întruneşte toţi actorii. „Fiindcă aici avem vecinii Republicii Moldova, avem Uniunea Europeană, şi avem Ucraina, avem unul din actorii mari regionali, este vorba de Federaţia Rusă, avem aşa-numitul partener al nostru transatlantic, deci, avem actorul global, care este Statele Unite ale Americii şi părţile – Chişinău şi Tiraspol”, a specificat şeful Delegaţiei UE.
Pirkka Tapiola a adăugat că de multe ori aşteptările erau că anume actorii geopolitici vor fi cei care vor veni cu o soluţie. Însă a avea o soluţie cu adevărat sustenabilă, durabilă, anume părţile sunt cele care trebuie să identifice soluţia în baza intereselor comune. Diplomatul a subliniat că părţile, sub egida OSCE, trebuie să lucreze cu scopul de a identifica şi a atinge această soluţie, să fie una de durată, sustenabilă şi acceptabilă.
Reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, care s-a aflat recent într-o vizită în Republica Moldova, a accentuat necesitatea reluării negocierilor în formatele 1+1 şi 5+2. Prima rundă de negocieri a reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!