Chișinău

Plaje cu risc la Chișinău

Mai mult, în pofida avertismentelor Centrului de Sănătate Publică, privind existența bacteriilor periculoase în nisip și apă, plajele din capitală sunt pline de oameni în fiecare zi. 

În municipiul Chișinău există patru plaje amenajate în parcurile „La Izvor”, „Valea Morilor”, „Râșcani” și „Valea Trandafirilor”. La acestea se adaugă și plajele în zonele de agrement de la Vadul lui Vodă, dar cele mai vizitate rămân a fi totuși cele din perimetrul orașului. Asociația „Spații Verzi” îngrijește parcurile din capitală, inclusiv lacurile din interiorul lor. Directorul adjunct al instituției, Galina Leahu, susține că toate plajele sunt asigurate cu strictul necesar: un duș conectat la rețeaua de apeduct din oraș, cabine de schimb, toalete și panouri informative. „Înainte de deschiderea sezonului estival, noi arăm nisipul pentru a-l curăța de resturi, după care îl discuim în fiecare zi. Nisipul este schimbat o dată la doi-trei ani, în funcție de bugetul nostru”, explică Galina Leahu. Mai mult, funcționara este de părere că oamenii înșiși trebuie să contribuie la aspectul îngrijit al plajelor. „O problemă foarte dureroasă este acumularea gunoiului menajer. Cea mai mare parte a timpului o petrecem adunând gunoiul lăsat de oameni”, a declarat vice-directorul Asociației „Spații Verzi”.

Apa e murdară, dar e mai curată decât în alte părți

În mijlocul zilei marți, zi de lucru, pe plaja din parcul „Valea Morilor” zeci de chișinăuieni făceau băi de soare și se scăldau în lac. Din când în când se auzeau atenționările salvamarilor care urmăreau copii jucându-se în apă. De altfel, părerea oamenilor despre condițiile de pe plajă sunt diferite. „Apa e murdară, deși, în comparație cu lacul din parcul „La Izvor”, aici e mai curat. Bine că sunt dușuri. Eu vin la plajă ca să mă bronzez și să mă uit la oameni”, spune Igor. „Totul e perfect. Scăldatul este permis și noi profităm de asta. Apa mi se pare curată”, afirmă Valentina, o adolescentă. În același timp, pe plaja din parcul „La izvor”, printre cei care se bronzau pe nisip erau tineri și oameni în etate. La prima vedere, condițiile sunt aceleași. „Peste tot e la fel. Pe plaja de la Sculeni ar fi bine să fie amenajat un teren de volei, pentru că atunci când ne jucăm deranjăm oamenii care se bronzează pe nisip”, consideră Tatiana, o tânără care se odihnea mâncând semințe de floarea-soarelui. În lipsă de iazuri în localitatea lor, unii oameni vin la plajele din Chișinău. „Sunt din Ialoveni. Am venit cu fiică-mea la plajă, pentru că la noi lacurile sunt murdare sau au fost secate. Cred că toate plajele din Chișinău sunt la fel. Ar fi bine desigur ca nisipul să fie de o calitate mai bună și apa mai curată”, a spus Valeriu, șofer de profesie.

Calitatea apei s-a înrăutățit după ploi

Totuși, reprezentanții Centrului de Sănătate Publică (CSP) din Chișinău susțin că analizează în fiecare lună probele de apă și nisip din lacurile orașului. Potrivit ultimelor rezultate, publicate la începutului lui iunie, în urma ploilor, s-a constatat înrăutăţirea calităţii apei în zona plajelor a lacurilor „Valea Trandafirilor”, „Râşcani”, „La Izvor”, „Valea Morilor”, „Vatra” şi r. Nistru, unde s-au depistat depăşiri de la 48 până la patru mii ori a Coli Bacteriilor Lactozopozitive (CBLP) şi a Indexului E.Coli de circa zece ori. În probele de nisip, prelevate de pe plajele lacurilor ,,Valea Morilor” şi „Râşcani”, au fost identificate ouă de helminţi Toxocara canis, iar în nisipul de pe plajele lacurilor ,,Valea Trandafirilor” şi „Râşcani” au fost semnalate depăşiri ale Titrului Bacililor Coli.

CSP avertizează că scăldatul în lacurile poluate cu microorganisme prezintă risc pentru sănătate, existând posibilitatea de a contacta maladii infecţioase cum este hepatita virală „A”, meningita seroasă şi bolile diareice acute. Contactul direct cu nisipul în timpul băilor de soare sau a jocului, în cazul copiilor, duce spre posibilitatea infectării cu ouă de helminţi, care pot declanşa maladii parazitare, precum ascaridoza, trichocefaloza, oxiuroza.

Pentru a preveni o maladie infecţioasă sau parazitară, medicii recomandă evitarea odihnei în zone poluate, respectarea recomandărilor de pe panourile informative, plasate în zonele de agrement, respectarea igienei mâinilor și duşul după băile de soare sau scăldatul în bazinele acvatice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *