ActualitateEconomieExterne

Planul Rusiei și Arabiei Saudite începe să funcționeze: situația devine complicată la nivel mondial

Rusia și Arabia Saudită, liderii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), au în plan reducerea producției de țiței, tocmai pentru a menține un preț ridicat. În paralel, datele ne arată faptul că cererea globală de petrol va creşte cu 1,9 milioane de barili pe zi (bpd) în acest an, conform unei previziuni a companiei de cercetare energetică Wood Mackenzie. În acest context, în anul 2024 ne putem aștepta la o creștere a prețului combustibilului.

În observaţiile împărtăşite cu delegaţii la un briefing al Wood Mac de miercuri, în timpul conferinţei Energy Institute de la Londra, vicepreşedintele companiei pentru cercetarea petrolului, Alan Gelder, a anticipat, ca majoritatea celorlalţi analişti, că cea mai mare parte a acestei creşteri va veni din China şi India. Prognozele privind creşterea cererii de petrol în 2024 diferă semnificativ, reflectând opinii contrastante cu privire la cât de repede va renunţa lumea la combustibilii fosili. OPEC consideră că utilizarea petrolului va continua să crească în următoarele două decenii, în timp ce AIE, care reprezintă ţările industrializate, prevede că cererea va atinge vârful până în 2030.

OPEC se aşteaptă la un alt an de creştere relativ puternică a cererii, de 2,25 milioane bpd, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie se aşteaptă la o creştere mult mai lentă, de 1,22 milioane bpd. Planul Rusiei și al Arabiei Saudite Kremlinul a lucrat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menţine preţurile ridicate, ca parte a grupului OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii cheie ai acesteia.

Rusia îşi reduce deja în mod voluntar exporturile de petrol şi combustibil cu 500.000 de barili pe zi în primul trimestru, ca parte a eforturilor OPEC+ de a susţine preţurile. Cei mai mari producători de benzină din Rusia în 2023 au fost Gazprom Neft, Rafinăria Omsk, Lukoil, rafinăria de petrol NORSI, din Nijni Novgorod, şi Rafinăria Ryazan a Rosneft. Rusia a produs în 2023 43,9 milioane de tone de benzină şi a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, sau aproximativ 13% din producţia sa. Marii exportatori de benzină Cei mai mari importatori de benzină rusă sunt în principal state africane, inclusiv Nigeria, Libia, Tunisia şi, de asemenea, Emiratele Arabe Unite.

Rusia a redus luna trecută exporturile de benzină către ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, pentru a compensa reparaţiile neplanificate la rafinării, pe fondul incendiilor şi atacurilor cu drone asupra infrastructurii sale energetice. Întreruperile includ oprirea unei unităţi a NORSI, a patra rafinărie ca mărime din ţară, situată în apropiere de oraşul Nijni Novgorod, la aproximativ 430 km est de Moscova, în urma a ceea ce se crede a fi un incident tehnic. Anul trecut, Rusia a interzis exporturile de benzină între septembrie şi noiembrie, pentru a face faţă preţurilor interne ridicate şi penuriei.

De data aceasta, interdicţia nu se va extinde la statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni separatiste susţinute de Rusia din Georgia – Osetia de Sud şi Abhazia. Preţurile cu ridicata ale combustibililor în Rusia au crescut de la începutul anului. Potrivit preţurilor din 26 februarie, la bursa internaţională de produse comerciale din Sankt Petersburg (SPIMEX), preţul benzinei cu cifră octanică 92 a crescut cu 22% de la 1 ianuarie, în timp ce preţul benzinei 95 a crescut cu 32%. De la anunţarea interdicţiei de export, preţul benzinei 92 a scăzut cu 3,3%. Preţul pentru benzina 95 este de aproximativ 62 de cenţi americani pe litru, comparativ cu mai mult de 2,05 dolari în Europa de Vest.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. De unde ati mai scos-o pe asta ? Nigeria importatoare de benzina ? Si tocmai din Rusia ? De ce nu trwceti si Venezuela pe lista aia ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *