Economie

Plătim pe gazele extrase din R. Moldova la fel de MULT ca pe cele rusești

Cu toate acestea, gazul extras din Moldova este livrat la același preț ca gazul rusesc de 6.33 lei.

Gazul nostru, prețul rușilor?

Începând cu anul 2000, compania „Valiexchimp” extrage gaze din câteva sonde forate în sudul țării, iar gazul este livrat consumatorilor de către o companie de distribuție, „Darnic Gaz”. Deși majoritatea consumatorilor sunt de părere că un produs autohton ar trebui să fie mai ieftin decât unul din import, lucrurile nu sunt chiar așa. Și gazul extras din pământurile noastre, este vândut la tariful impus de către ruși. Contactat de TIMPUL, directorul „Darnic Gaz”, Filaret Mereacre a spus că, cel puțin deocamdată, este imposibil în Moldova să vinzi gazul propriu la un preț mai mic decât prețul oficial al „Gazpromului”.

„Valiexchimp” extrage gaz natural numai pe timpul zilei. Și noi ne-am conectat la rețeaua națională, astfel că atunci când presiunea este mai joasă în sonde, livrăm gazul rusesc. Noi nu putem lăsa consumatorii fără gaz, mai ales pe timp de iarnă când presiunea în sonde scade. Din acest motiv prețul nu poate fi modificat, deoarece tot gazul trece printr-un contor. Cum putem determina când omul a folosit gazul rusesc sau cel moldovenesc? Acolo putem avea doar gazul nostru, dacă vor fi investiți mai mulți bani. Abia atunci putem vorbi de un preț poate mai mic, dar acum nu este posibil”, a spus Filaret Mereacre.

„Noi dispunem de rezerve suficiente de gaz pentru a putea aproviziona tot raionul Cantemir, dar nu putem să ne conectăm pe conductele celor de la „Moldovagaz”. Am avut mai multe negocieri cu ei, spuneau că s-ar putea, dar până la moment nu au oferit niciun răspuns concret. Cel mai probabil nu le convine celora de mai sus, de la „Gazprom”. Cât despre prețuri, până în anul 2005 gazul livrat de compania noastră era mai ieftin cu un leu. În 2006 am fost chemați la ANRE și ne-au spus, nu direct în față, dar așa discret, că nu e posibil ca cineva să ofere gazul mai ieftin și cineva mai scump. În plan general, problema cu gazele la noi este una ce ține absolut de situația politică”, a subliniat Valentin Bodișteanu, director al companiei „Valiexchimp”.

Confruntarea dintre prețuri

Solicitat de TIMPUL, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, Victor Parlicov, spune că prețul de procurare a gazelor naturale autohtone este unul negociat între compania „Valiexchimp”, care le extrage, și compania „Darnic-gaz”, care le furnizează consumatorilor finali.

„Orice companie de furnizare și distribuție de gaze are posibilitatea să aplice pentru un tarif individual, diferit de cel stabilit pentru S.A.„Moldovagaz” și întreprinderile sale fiice. Deocamdată, niciun distribuitor nu a depus cerere de modificare a prețurilor, deoarece pentru marea lor majoritate tariful final calculat în baza costurilor individuale ar putea fi și mai mare în comparație cu cel stabilit pentru S.A.„Moldovagaz”. Totodată, esența procesului de transpunere a directivelor europene în acest domeniu se referă exact la liberalizarea pieței și constă în ajustarea cadrului normativ în așa fel încât gazul adus din diferite surse și de diferiți furnizori să poată fi vândut liber oricărui consumator, la preț negociat bilateral”, a spus directorul general ANRE, Victor Parlicov.

Gazul propriu, la preț propriu

Țările învecinate Republicii Moldova au un sistem echilibrat de calculare și tarifare a consumului de gaze. Spre exemplu, în România tarifarea nu se face la metru cub de gaze consumat, dar pentru puterea acestuia adică per kilowatt. Astfel pierderile înregistrate de furnizori sunt mai puține, iar tarifele către consumatori mult mai puține. Cât despre prețuri, autoritatea română care le reglementează este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Potrivit datelor acestei instituții, prețul gazelor de import este mai mare decât cel național, iar acesta nu este distribuit pe întreg teritoriul României, dar preponderent în zonele în care nu există gaz propriu, de regulă zona Moldova, Banatul și Muntenia.

Și în Ucraina prețul gazului furnizat de „Gazprom” este cu mult mai mare decât cel forat din propriile sonde. Însă potrivit mai multor informații, gazul livrat de către „Gazprom” asigură necesitățile uzinelor și fabricilor, doar în foarte puține regiuni acesta este distribuit și consumatorilor casnici.

„Valiexchimp” vinde cu 4.30 metrul cub de gaze.
„Darnic Gaz” livrează cu 6.33 lei metrul cub de gaze.
„Moldovagaz” vinde cu 4.80 metrul cub de gaze.
„Darnic Gaz” livrează cu 6.33 lei metrul cub de gaze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *