Poale-n brâu moldovenești
Ingrediente pentru aluat
• 500 g faină
• 240 ml lapte
• 7 g drojdie deshidratată/25 g proaspătă
• 2 ouă medii
• 60 g unt
• 90 g zahăr
• 1 vârf cuțit sare
• o portocală (coajă rasă)
Ingrediente pentru umplutura de brânză de vaci
• 350 g brânză de vaci bine scursă
• 150 g zahăr
• 2 ouă medii
• 2 linguri gris
• o portocală medie (coajă rasă)
• 50-60 g stafide
• un vârf cuțit sare
• un plic zahăr vanilat
• un gălbenuș de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)
Prepararea aluatului
• Cernem făina într-un vas, adăugăm drojdia deshidratată și amestecăm (dacă folosim drojdie proaspătă, o frecăm cu o linguriță de zahar din cantitatea totală și apoi o adăugăm în centrul făinii cernute).
• Adăugăm treptat laptele călduț.
• Începem să frământam aluatul și când capătă puțină consistență, adăugăm ouăle, zahărul, sarea, coaja de portocală și treptat untul moale.
• Frământăm până când obținem un aluat elastic. Îl punem într-un vas, îl acoperim cu folie de plastic alimentară și lăsăm aluatul la dospit, într-un loc călduț, ferit de curenții de aer reci, pentru 2 ore sau până își dublează volumul.
Prepararea umpluturii:
• Punem brânza de vaci bine scursă într-un vas, adăugăm coaja rasă de portocală, ouăle, stafidele tocate în bucățele potrivite, grișul, zahărul vanilat și sarea. Amestecăm până când umplutura devine omogenă, apoi o punem în frigider.
• Răsturnăm aluatul dospit pe masa de lucru pudrată cu făină și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară de circa 7-8 mm grosime.
• Tăiem aluatul în pătrate de cca 7-8 cm. Punem în centrul fiecărui pătrat cate o lingură plină de umplutură.
• Lipim foarte bine două câte două colțurile opuse ale fiecărui pătrat.
• Punem plăcintele poale-n brâu în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm să dospească cca 45-60 min, acoperite cu o cârpă de bumbac, intr-un loc călduț.
• După ce au dospit, ungem plăcintele poale-n brâu cu amestecul de gălbenuș și lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C, pentru 15-20 minute.
• Le scoatem din tavă, le așezăm pe un grătar și după ce s-au răcit puțin, le pudrăm cu zahăr pudră vanilat și le gustăm cu foarte multă poftă. Sunt delicioase! Poftă bună!
lauraadamache.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!