Poale-n brâu moldovenești

Ingrediente pentru aluat
• 500 g faină
• 240 ml lapte
• 7 g drojdie deshidratată/25 g proaspătă
• 2 ouă medii
• 60 g unt
• 90 g zahăr
• 1 vârf cuțit sare
• o portocală (coajă rasă)
Ingrediente pentru umplutura de brânză de vaci
• 350 g brânză de vaci bine scursă
• 150 g zahăr
• 2 ouă medii
• 2 linguri gris
• o portocală medie (coajă rasă)
• 50-60 g stafide
• un vârf cuțit sare
• un plic zahăr vanilat
• un gălbenuș de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)
Prepararea aluatului
• Cernem făina într-un vas, adăugăm drojdia deshidratată și amestecăm (dacă folosim drojdie proaspătă, o frecăm cu o linguriță de zahar din cantitatea totală și apoi o adăugăm în centrul făinii cernute).
• Adăugăm treptat laptele călduț.
• Începem să frământam aluatul și când capătă puțină consistență, adăugăm ouăle, zahărul, sarea, coaja de portocală și treptat untul moale.
• Frământăm până când obținem un aluat elastic. Îl punem într-un vas, îl acoperim cu folie de plastic alimentară și lăsăm aluatul la dospit, într-un loc călduț, ferit de curenții de aer reci, pentru 2 ore sau până își dublează volumul.
Prepararea umpluturii:
• Punem brânza de vaci bine scursă într-un vas, adăugăm coaja rasă de portocală, ouăle, stafidele tocate în bucățele potrivite, grișul, zahărul vanilat și sarea. Amestecăm până când umplutura devine omogenă, apoi o punem în frigider.
• Răsturnăm aluatul dospit pe masa de lucru pudrată cu făină și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară de circa 7-8 mm grosime.
• Tăiem aluatul în pătrate de cca 7-8 cm. Punem în centrul fiecărui pătrat cate o lingură plină de umplutură.
• Lipim foarte bine două câte două colțurile opuse ale fiecărui pătrat.
• Punem plăcintele poale-n brâu în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm să dospească cca 45-60 min, acoperite cu o cârpă de bumbac, intr-un loc călduț.
• După ce au dospit, ungem plăcintele poale-n brâu cu amestecul de gălbenuș și lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C, pentru 15-20 minute.
• Le scoatem din tavă, le așezăm pe un grătar și după ce s-au răcit puțin, le pudrăm cu zahăr pudră vanilat și le gustăm cu foarte multă poftă. Sunt delicioase! Poftă bună!
lauraadamache.ro