Poliomielita. Cum a fost eradicată cea mai de temut boală a secolelor XIX și XX?
Numita si ,,paralizie infantila”, poliomielita ataca sistemul nervos, iar cresterea dramatica a cazurilor in randul copiilor mai mici de 5 ani a ,,creat marea cursa” pentru gasirea unui vaccin. Din pacate, in tarile subdezvoltate inca mai exista cazuri de poliomielita, contra carora lupta numeroase organizatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF.
Jonas Salk si lupta impotriva virusului
Virusologul american cu origini evreiesti, Jonas Salk se hotaraste sa cerceteze indeaproape, alaturi de alti oameni de stiinta, virusul raspunzator pentru poliomielita. In anul 1947 va pune bazele unui laborator, in cadrul Universitatii Pittsburgh. Studiile sale au atras investitiile Fundatiei Nationale pentru Paralizia Infantila si, dupa indelungi teste, reuseste sa dezvolte primul vaccin antipolio din lume. Fundatia fusese creata de Franklin D. Roosevelt, atins si el de poliomielita la 39 de ani. Vaccinul contra poliovirusului a fost testat de Salk si membrii familiei acestuia si aprobat in 1955.
Cazurile cauzate de poliovirus au scazut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350.000 de cazuri la 22 de cazuri raportate in 2017, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Poliomielita: Vaccinul tip Salk
Campania impotriva paraliziei infantile a fost o reusita in America anilor ’50, datorita vaccinului tip Salk. Acesta continea cantitati infime din poliovirusul slabit, care permitea injectarea fara riscuri si imunizarea pacientilor. Insa, odata cu aprobarea vaccinului in 1955, Jonas Salk nu si-a patentat niciodata inventia, fiind convins de munca sa in folosul omenirii si nu a beneficiilor materiale de pe urma bolnavilor.
Vaccinul tip Sabin
Albert Sabin va reusi sa creeze o formula orala a vaccinului anti-polio in anul 1961. Vaccinul creat de Salk in 1952 prevenea complicatiile aduse odata cu virusul poliomielitei, insa nu impiedica si infectia intestinala. Vaccinul oral, mult mai facil de administrat, al lui Sabin a fost testat la Chillicothe Ohio Reformatory in 1954. In perioada 1956-1960 a perfectionat formula alaturi de colegi din Rusia si vaccinul a ajuns la cel putin 100 de milioane de persoane din Europa, URSS, Mexic, Singapore.
Studiile elaborioase si tehnicile de imunizare ale lui Jonas Salk si Albert Sabin, alaturi de colegi au dus la eradicarea poliomielitei.
1 din 200 de infectii duce la o paralizie ireversibila. 5% si 10% dintre bolnavi mor atunci cand muschii respiratiei devin imobilizati.
In pofida muncii sale extraordinare si succesului in lumea medicala, activitatea lui Jonas Salk nu a scapat de critici vehemente. Comunitatea stiintifica il acuza de faptul ca nu a specificat si numele colaboratorilor cu care a lucrat in echipa Salk, deveniind unicul erou in lupta cu poliomielita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!