Politician de opoziției: Cel mai rău scenariu este prăbușirea Rusiei, care ar fi însoțită de un război. În cazul unei înfrângeri în Ucraina, unele regiuni ar putea întreba: “De ce ar trebui să trăim cu „loseri”?
Politicianul rus de opoziție Leonid Gozman a descris trei scenarii cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla cu Rusia ca urmare a războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. În opinia politicianului, “toate sunt destul de rele pentru noi”, adică pentru Federația Rusă.
Unul dintre scenariile pe care Gozman le consideră posibile este că la putere vor ajunge “golani în toată regula” precum liderul cecen Ramzan Kadîrov și fondatorul Vagner PMC, Evgheni Prigojin, care pot “prelua puterea la Moscova pentru o vreme”.
“Cu sânge, cu împușcături. În general, un război civil”, spune el, prezicând că o astfel de preluare a puterii, dacă va avea loc, va fi de scurtă durată.
Cea de-a doua opțiune descrisă de politicianul de opoziție este că cineva din cercul intim al președintelui Vladimir Putin va ajunge la putere în Rusia,
“Și aceasta este cea mai bună opțiune pentru noi [Rusia], cea mai bună, cea mai calmă. Această persoană, oricine ar fi ea, va încerca să restabilească viața normală”, crede „opozantul”.
Cea de-a treia opțiune îl îngrijorează pe Gozman mai mult decât celelalte.
“Există un alt scenariu care este foarte rău pentru noi și pentru lume, mi-e teamă. Este vorba de dezintegrarea țării, care va fi însoțită de un război intern“, a adăugat el.
Politicianul a subliniat că nu are nimic împotriva dizolvării pașnice a Rusiei, deoarece consideră că “oamenii ar trebui să trăiască împreună atunci când vor, nu când sunt forțați”.
“Prin urmare… într-o viață normală și pașnică, referendumurile din Caucazul de Nord, din Yakutia, din Tatarstan, din Kaliningrad, din Orientul Îndepărtat – pentru numele lui Dumnezeu, pentru mine nu are absolut nicio importanță. Vreau ca oamenii să trăiască bine, nu să se limiteze la frontierele de aici”, a spus el.
Dar dezintegrarea, potrivit lui Gozman, este posibilă dacă Rusia este învinsă în război – și atunci unele regiuni ale Rusiei ar putea să nu dorească să suporte consecințele invaziei Ucrainei de către țara ocupantă.
“Ce naiba ne trebuie cu ratații ăștia? Au intrat în război, au pierdut războiul, acum urmează reparațiile. Am prefera să ne separăm [de Rusia] și să spunem că nu avem nicio legătură cu ea. Nu este al nostru. Faceți afaceri cu rușii, dar noi, cei din Orientul Îndepărtat, nu suntem noi”, a descris el argumentele probabile ale susținătorilor dezintegrării Rusiei.
“În acest caz, mi-e teamă că va fi vorba de un război, un război sângeros, un război teribil”, a conchis Gozman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!