Social

Polițiștii de frontieră vor urma cursuri de instruire antiteroristă, în urma tragicului atac armat de la Aeroportul Chișinău

Conducerea Poliției de frontieră anunță organizarea unor cursuri de instruire antiteroristă pentru polițiștii de frontieră, în urma tragicului atac care a avut loc pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău soldat cu moartea a doi ofițeri, a anunțat șeful poliției de frontieră Rosian Vasiloi.

Primul curs va fi lansat luni, 10 iulie, curent. Ofițerii implicați vor fi dotați cu echipamente și armament modern, transmite Jurnal.md.

„Am dispus inițierea anchetei de serviciu care a fost comasată cu procedura inițiată de subdiviziunea specializată a MAI. Suntem implicați plenar în controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, inițiate de MAI. Acordăm tot sprijinul necesar în cadrul urmării penale inițiate de Procuratura Generală”, mai anunță șeful Poliției de Frontieră.

De asemenea, el a mai adăugat că au fost dispuse măsuri de accelerare a perfecționării pregătirii militare a cadrelor și a dotării acestora cu echipament modern care să facă față amenințărilor teroriste.

În toate aceste activități Poliția de frontieră beneficiază de sprijinul partenerilor din FRONTEX, SUA, România, Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău. 

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *